Osijek
USKORO NOVI STUDIJI NA SVEUČILIŠTU

U Osijeku i studiji farmacije,
šumarstva i povijesti umjetnosti!
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Rektor Guberac: Studije pokrećemo da zadržimo mlade jer oni koji ih završe u Zagrebu i Splitu, ne vraćaju se u Slavoniju

Kako bi udovoljili potrebama tržišta rada i boljoj zapošljivosti diplomiranih, Sveučilište u Osijeku okreće se pokretanju novih deficitarnih studijskih programa specifičnih zahtjevima gospodarske klime u Slavoniji i Baranji, čime se nadaju mlade nakon školovanja zadržati u ovom kraju, ali i internacionalizacijom privući inozemne studente koji će se školovati na osječkim fakultetima. Rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac najavio nam je skorašnje pokretanje dvaju novih studija – dugoočekivane Farmacije, i to s dvama smjerovima (klasični farmaceutski i farmaceutsko inženjerstvo), te Šumarstva i zaštite prirode, prema riječima rektora, jedinstvenoga u Hrvatskoj.

- Kako bi se pratilo potrebe tržišta rada, Senat Sveučilišta na svojoj je sjednici održanoj krajem studenoga donio odluku o osnivanju povjerenstva za izradu prijedloga elaborata o studijskom programu Farmacija i povjerenstva za izradu prijedloga elaborata o studijskom programu Šumarstvo i zaštita prirode. Ista su dužna dostaviti elaborate u roku od 90 dana. Oba su studija deficitarna, a oni koji završe te studije u Zagrebu ili Splitu, ne vraćaju se k nama, pa je jedini način da ih ovdje zadržimo tako da im i omogućimo studij – kaže nam rektor Guberac. Pokretanje dvaju studija podržavaju i Rektorski zbor i struka, a očekuju se i pozitivne recenzije.

Studij šumarstva i zaštite prirode rektor ocjenjuje iznimno potrebnim i prirodnim za našu regiju jer, kako je nedavno istaknuo, "riječ je o milijardama u prirodnim resursima, šumama slavonskoga hrasta, o kojima se treba voditi stručna briga". Taj se studij planira izvoditi na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti koji ima kapacitete, a za potrebe nastave namjerava se u samom početku angažirati i nekoliko vanjskih suradnika, dok ne stasa kadar Fakulteta. Kada je riječ o studiju farmacije, još u listopadu prošle godine, komentirajući za naš list kroničan nedostatak magistara farmacije, ocijenio je rektor pokretanje toga studija jednim od prioriteta razvoja Sveučilišta.

- Okosnicu studija farmacije nosio bi Medicinski fakultet, zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Djelatnici bi bili s tih dvaju fakulteta, a eventualno, ako za tim bude potrebe, angažirat će se netko i izvan tih dvaju visokih učilišta. Nakon izrade nastavnog plana i programa ide se preko Senata Sveučilišta dalje u recenziju. Nadamo se da ćemo ovaj studij pokrenuti za mandata ove uprave, što više ovisi o postupku vrednovanja. Pretpostavljam da ćemo na to pričekati još dvije godine - komentirao je u listopadu prošle godine za Glas Slavonije rektor Guberac.

Uz navedena dva studija, u postupku su i novi preddiplomski sveučilišni studij Povijest umjetnosti te novi diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija. I to nije sve! Ozbiljno se pristupilo i internacionalizaciji Sveučilišta.

- Senat je na sjednici krajem siječnja donio odluku o pokretanju studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije na engleskom jeziku na FERIT-u. Jednako tako, u fazi je recenzije integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicina, na njemačkom jeziku, na našem Medicinskom fakultetu. U pripremi su također dva studija na engleskom jeziku na našim dvama fakultetima (na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu). To se uklapa u postavljene strateške ciljeve Sveučilišta kojima se nastoji privući inozemne studente i time povećati vidljivost našega Sveučilišta u Europskom prostoru visokog obrazovanja – istaknuo je rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Jasenka Pejaković
NA SVEUČILIŠTU 122 STUDIJSKA PROGRAMA
“Na Sveučilištu u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019. izvode se ukupno 122 studijska programa - od čega 47 preddiplomskih sveučilišnih studija, 57 diplomskih sveučilišnih studija, 6 integriranih studija te 10 preddiplomskih stručnih i dva specijalistička diplomska studija. U petogodišnjem razdoblju - od akademske godine 2013./2014. do akademske godine 2017./2018. - vidljiv je trend rasta broja studijskih programa, i to preddiplomskih studijskih programa (s 37 na 47) te diplomskih studijskih programa (s 46 na 57)”, ističu na Sveučilištu u Osijeku, gdje trenutno studira oko 18.000 studenata.
NA STRANIM JEZICIMA
Pokreće se i nekoliko studija na engleskom i njemačkom jeziku. Ciljana su skupina inozemni studenti, koji takve studije, zbog ograničenih upisnih kvota u matičnim zemljama, ne uspijevaju upisati, a kojima školarine nisu prepreka. Riječ je o studijima koje naši studenti besplatno upisuju.
Pokretanje dvaju novih studija podržavaju i Rektorski zbor i struka, a očekuju se i pozitivne recenzije
Možda ste propustili...

ZABAVNI I EDUKATIVNI SADRŽAJI U HENGLOVOJ ULICI

Europski tjedan mobilnosti s nultim emisijama za sve

GRAD POVEĆAO BUDŽET PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Vrtići zbog pandemije “potonuli” za tri mil. kn

PREVENTIVNE AKCIJE U ČEPINU

Za sigurnost školaraca i mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana