Osijek
MAĐARI ISTOČNE SLAVONIJE

Promocija knjige Denisa Njarija
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Odsjek za povijest Filzofskoga fakulteta u Osijeku, Hrvatski institut za povijest – podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskoga Broda te Mađarsko kulturno društvo Népkör organiziraju predstavljanje knjige Denisa Njarija Mađari istočne Slavonije od 1702. do 1831. i časopisa Scrinia Slavonica, sv. 18. (2018). Predstavljanje će se održati u petak (15. veljače) u 17 sati u svečanoj dvorani Filozofskoga fakuleta u Osijeku (II. kat, prostorija 60).

Na predstavljanju knjige govorit će Danijel Magdika, predsjednik MKD-a Népkör, dr. sc. Stanko Andrić, voditelj podružnice Hrvatskoga instituta za povijest – podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te glavni urednik časopisa Scrinia Slavonica, doc. dr. sc. Denis Njari, voditelj Odsjeka za povijest i autor knjige, i dr. sc. Dinko Župan, član uredništva časopisa Scrinia Slavonica.

Knjiga Denisa Njarija Mađari istočne Slavonije od 1702. do 1831. temelji se na njegovoj doktorskoj disertaciji Stanovništvo Hrastina, Laslova, Korođa i Retfale u 18. i prvoj trećini 19. stoljeća. Glede kronološkoga okvira, njegovu donju granicu čine prvi poznati austrijski popisi nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija i ona je poprilično jasna. Provizornijom se čini zaključna godina analize. Međutim, u okvirima danoga istraživanja ona ima smisla zbog više razloga, a možda ponajviše stoga što od tridesetih godina 19. stoljeća započinje kolonizacija mađarskoga stanovništva iz uže Ugarske na područje (istočne) Slavonije. J.P.
Možda ste propustili...

VRSNI OSJEČKI SPORTAŠI PRATE PANNONIAN CHALLENGE

Jedni su kao klinci skakali na BMX-u, drugi vole glazbu

“RUĐERICA” DOMAĆIN E-ŠKOLE KEMIJE

Mnogo pokusa i praktične primjene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas