Dome slatki dome
DIZAJN

Dječja kupaonica kao iz mašte
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Dijete će u ugodno dizajniranoj kupaonici puno lakše stjecati higijenske navike

Prostor dječje kupaonice treba zadovoljiti visoke funkcionalno-kvalitativne kriterije. Dječja razigranost može ponekad izazvati i fizičke ili materijalne štete, pa namještaj i oprema dječjih kupaonica trebaju biti čvrsti i oblikovani tako da sprječavaju ozljede.

Oštri oblici preporučuju se u ovakvim prostorima. Jako je važno pokazati djetetu kako se otvaraju vrata tuš-kabine, kako bi u slučaju nesreće bio omogućen nesmetan izlaz, a pri odabiru kade treba također voditi računa o praktičnom izlasku. Za dječje kupaonice obvezno koristite protuklizne pločice kako bi se spriječila mogućnost pada.

Popularni motivi
Kupaonica treba biti dizajnirana tako da se njezin izgled može mijenjati sa sazrijevanjem djeteta. Jednom popularni motivi iz dječjeg svijeta poslije će postati dosadni ili neozbiljni, pa ih je poželjno izbjegavati. Preporučuje se potpuno jednobojna ili dvobojna baza, bez ili uz dodatak šarenih pločica s prugicama, točkama ili valovima. Detaljima poput ručnika, zidnih naljepnica ili dekorativnih predmeta moguće je pratiti trenutačni svijet dječje mašte.

U prostor dječje kupaonice poželjno je ugraditi podno grijanje, kao i radijator za sušenje ručnika. Pozicija radijatora treba biti u neutralnim kutevima kako bi se spriječile ozljede. Odabir umivaonika i WC školjke treba također biti podređen sigurnosti djece, a to podrazumijeva ovalne oblike.

I za goste
Osim prostora za smještaj ručnika i pribora za osobnu higijenu, osigurajte i prostor za smještaj igračaka za vodu. Izbjegavajte staklene elemente u dječjoj kupaonici.

Imajte na umu da će dijete u ugodno dizajniranoj kupaonici puno lakše stjecati higijenske navike, a dobiti i dodatni prostor za uživanje i igru.

Ova kupaonica može povremeno poslužiti i kao kupaonica za goste, pa se jednostavnim dodatcima začas transformira u ugodnu kupaonicu za odrasle ili za nekoliko godina kupaonicu za djevojke ili mladiće.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Najčitanije iz rubrike