Dome slatki dome
DAN ZALJUBLJENIH

Ogrnite dom u boju ljubavi - crvenu
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Već nekoliko crvenih jastučića ili crveni prekrivač za trosjed bit će vrlo efektni

Bez obzira na vremenske prilike, veljača je "najtopliji" mjesec u godini ako vas grije ljubav. Dan zaljubljenih, Valentinovo, prilika je da zaboravite i snijeg i kišu, baš kao i sve poslovne i ine nepogode koje bi vas mogle omesti u dostojnom posvećivanju pažnje svom životnom partneru.


I dok mnogi taj dan koriste za odlazak na romantičnu večeru ili kraće putovanje, ima i onih koji se odlučuju na drugu varijantu - opuštanje, odmor i ljubav u svoja "četiri zida". Ako ste dakle odlučili zaključati ulazna vrata svoga doma pred ostatkom svijeta i posvetiti se jedno drugom kako biste Valentinovo učinili doista posebnim, pobrinite se da i ambijent prati značenje Dana zaljubljenih. Neki već odavno isprobani "recepti" nalažu ružine latice posute na strateškim mjestima, kao i buket crvenih ruža ili upaljene svijeće, no želite li otići i korak dalje, svoj dom ogrnite u boju ljubavi - veličanstvenu crvenu.

Simbol strasti

U većini je kultura od pamtivijeka crvena boja najsnažniji simbol strasti, plodnosti, hrabrosti i ljubavi, a brojna suvremena istraživanja dokazala su da crveni tonovi na osobit način utječu na ljudski organizam i raspoloženje. Znanstveno je tako potvrđeno da će muškarci prije primijetiti ženu odjevenu u crveno nego u bilo koju drugu boju, kao i da crvene nijanse ubrzavaju puls, dižu krvni tlak, pojačavaju apetit te daju energiju i snagu. Nije, dakle, ništa neobično što je baš crvena boja ljubavi i Valentinova, zašto se uoči tog dana proda najviše crvenog donjeg rublja ili svijeća...Ako ste se pak zaigrali crvenim ružinim laticama, nemojte zaboraviti na kupaonicu - kada, umivaonik ili primjerice posudica za sapun, ovisno o tome kojom količinom latica raspolažete, bit će idealna mjesta za ukrašavanje.

Buket ruža

Oni koji ne žele da se Valentinovo iseli iz njihova doma možda će poželjeti napraviti i korak više i biti spremni i na zahtjevnije korake u uređenju interijera, poput bojenja zidova u crveno ili kupnje namještaja ili pločica u crvenim tonovima. Budući da je riječ o boji koja privlači pozornost, ipak nemojte čitave prostorije obojiti u crveno - dovoljan će biti i jedan zid ili tek poneki komad namještaja, a ne možete li si priuštiti kupnju novih elemenata, razmislite o tome da prebojite postojeći namještaj ili mu pak izgled promijenite "tapetama" za namještaj. Uz to, crveni luster ili podna svjetiljka, kao i tepih, pokrivači, ukrasni jastučići ili zastori također će prostoriji podariti ugođaj tople boje ljubavi. Crvena se izvrsno slaže s bijelom i crnom, ali i zlatnom u svečanijim kombinacijama namijenjenim malim površinama. Odlučite li se za, primjerice, cijelu prostoriju u bijeloj boji, već nekoliko crvenih jastučića ili crveni prekrivač za trosjed bit će vrlo efektni, dok će u kombinaciji s crnom i mala količina crvene unijeti toplinu u interijer.


Ako vam se ipak sve navedeno čini pretjerano ili prenaporno - već i raskošan buket crvenih ruža bit će vrlo romantičan, baš kao i samo jedna jedina ruža - ako je darovana s iskrenom ljubavlju, naravno.J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike