Dome slatki dome
BILJKE U RADNOM OKRUŽENJU

Detalji koji uvijek popravljaju raspoloženje
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Za veće poslovne prostore, ulazne hodnike i prostorije za sastanke biljke izbora su palme, bambusi, dracene, fikusi

Iako trećinu dana provodimo u radnom okruženju, rijetko razmišljamo o tome kako oplemeniti prostor koji nas okružuje.


Dok u vlastitom domu vodimo brigu o svakom detalju, uređenje radnog prostora često nam je zadnja briga. No zatrpanost poslom nije opravdanje da svom radnom prostoru ne udahnemo dušu i ne oplemenimo ga detaljima koji će nam popraviti raspoloženje, učiniti da se osjećamo bolje, da budemo kreativni, a naša radna energija na visini. U svakom radnom okruženju trebale bi se naći sitnice koje su nam pri srcu, a obvezan detalj trebale bi biti - biljke. One, naime, izazivaju osjećaj ugode i bitno popravljaju raspoloženje, a ujedno osiguravaju čišći i zdraviji zrak te potrebnu vlažnost prostora. Naime, poznato je da su mnoge biljke prirodni eliminatori onečišćenja pa su vrlo korisne u borbi protiv štetnih zračenja, među ostalima i onog što ga proizvode kompjutori.


Za veće poslovne prostore, ulazne hodnike i prostorije za sastanke biljke izbora su palme, bambusi, dracene, fikusi. Za manje prostore odabrat ćemo biljke skromnijeg rasta, a odličan izbor u cvjećarnicama ostavlja mogućnosti za mnogo kombinacija. Poseban šarm prostoru dat će cvatuće biljke poput ljubičica, ciklama, begonija, kućne sreće i mnogih drugih koje će nas nagraditi ljepotom i optimizmom tijekom napornih sati rada. Biljke ćemo odabrati ovisno o veličini i položaju prostorije te količini svjetla. Bitno je smjestiti ih na odgovarajuće mjesto te voditi računa o tome da posude u koje ih smjestimo ne propuštaju vodu, tako da radni prostor uvijek bude suh i čist.


Kraljica mračnijih kutaka je bez premca sanseveria sa svim svojim varijacijama. Zalijeva se jednom tjedno. Na prozoru će odlično uspijevati afrička ljubičica. Ljubičici uvijek treba ulijevati vodu u podložak. Orhideja će uvijek privući pažnju i nije zahtjevna. Dovoljno ju je zaliti jednom tjednom. Cvjeta dva puta godišnje i cvat traje mjesecima. Voli sjeverne i istočne pozicije nedaleko od prozora. J.Kn.
Možda ste propustili...

ZBOG NEPRECIZNE DEKLARACIJE

Povlače sljezove kolačiće iz prodaje

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Nulta potrošnja energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana