Dome slatki dome
BILJKE U RADNOM OKRUŽENJU

Detalji koji uvijek popravljaju raspoloženje
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Za veće poslovne prostore, ulazne hodnike i prostorije za sastanke biljke izbora su palme, bambusi, dracene, fikusi

Iako trećinu dana provodimo u radnom okruženju, rijetko razmišljamo o tome kako oplemeniti prostor koji nas okružuje.


Dok u vlastitom domu vodimo brigu o svakom detalju, uređenje radnog prostora često nam je zadnja briga. No zatrpanost poslom nije opravdanje da svom radnom prostoru ne udahnemo dušu i ne oplemenimo ga detaljima koji će nam popraviti raspoloženje, učiniti da se osjećamo bolje, da budemo kreativni, a naša radna energija na visini. U svakom radnom okruženju trebale bi se naći sitnice koje su nam pri srcu, a obvezan detalj trebale bi biti - biljke. One, naime, izazivaju osjećaj ugode i bitno popravljaju raspoloženje, a ujedno osiguravaju čišći i zdraviji zrak te potrebnu vlažnost prostora. Naime, poznato je da su mnoge biljke prirodni eliminatori onečišćenja pa su vrlo korisne u borbi protiv štetnih zračenja, među ostalima i onog što ga proizvode kompjutori.


Za veće poslovne prostore, ulazne hodnike i prostorije za sastanke biljke izbora su palme, bambusi, dracene, fikusi. Za manje prostore odabrat ćemo biljke skromnijeg rasta, a odličan izbor u cvjećarnicama ostavlja mogućnosti za mnogo kombinacija. Poseban šarm prostoru dat će cvatuće biljke poput ljubičica, ciklama, begonija, kućne sreće i mnogih drugih koje će nas nagraditi ljepotom i optimizmom tijekom napornih sati rada. Biljke ćemo odabrati ovisno o veličini i položaju prostorije te količini svjetla. Bitno je smjestiti ih na odgovarajuće mjesto te voditi računa o tome da posude u koje ih smjestimo ne propuštaju vodu, tako da radni prostor uvijek bude suh i čist.


Kraljica mračnijih kutaka je bez premca sanseveria sa svim svojim varijacijama. Zalijeva se jednom tjedno. Na prozoru će odlično uspijevati afrička ljubičica. Ljubičici uvijek treba ulijevati vodu u podložak. Orhideja će uvijek privući pažnju i nije zahtjevna. Dovoljno ju je zaliti jednom tjednom. Cvjeta dva puta godišnje i cvat traje mjesecima. Voli sjeverne i istočne pozicije nedaleko od prozora. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike