Mozaik
HRT OD PETKA

Kreće serija “Kraljevske žene Windsorske”
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Hrvatska radiotelevizija od 15. veljače na Drugom programu u 22.45 počinje s prikazivanjem dokumentarne serije "Kraljevske žene Windsorske". Serija istražuje kako su žene koje su se udale u britansku kraljevsku obitelj Windsor tijekom posljednjeg stoljeća preobrazile tu najpoznatiju dinastiju na svijetu. Svaka kraljevska supruga bila je odraz svog vremena i britanske kulturne povijesti i dokaz da je monarhija morala ići ukorak s vremenom. Britanski je narod bio fasciniran Elizabeth Bowes-Lyon (kraljicom majkom), Wallis Simpson, ledi Dianom Spencer, Sarom Ferguson, Camillom Parker-Bowles, Sophie Rhys Jones i Catherineom Middleton, a u seriji će dakako biti riječi i o Megan Markle, supruzi princa Harryja.

No britanska javnost također ih je sve pomno pratila i kritizirala. Njihova bajkovita vjenčanja, skandali, snaga, osjećaj dužnosti i tragedije oblikovali su britanski narod. Serija također prikazuje do sada rijetko viđene arhivske snimke s pronicljivim komentarima. Niz povjesničara, medijskih stručnjaka, biografa (Andrew Morton, Penny Junor, Anne Sebba), osoba bliskih kraljevskoj obitelji te novinara donosi konačnu analizu britanske društvene povijesti. T.K.
PRVA EPIZODA
U prvoj epizodi koja nosi naziv “Kraljevske zaruke” gledatelji će vidjeti kako se način na koji dinastija Windsor bira prikladne kraljevske supruge mijenjao s vremenom te su one evoluirale od aristokratkinja do pučanki. Ni jednoj kraljevskoj nevjesti put do oltara nije bio jednostavan. Progone ih mediji i opsjedaju ih tajne iz prošlosti, a nakon vjenčanja često ih čeka novi život u zlatnom kavezu. Ne postoji popis pravila koji kraljevske supruge mogu slijediti te nova nevjesta mora naučiti prihvatiti tradiciju i uklopiti se u najslavniju obitelj na svijetu. A na kraju, dok je pod povećalom javnosti, suočava se i s golemim očekivanjima na svoj veliki dan. Nekima je pritisak bio prevelik te je izazvao tremu i mogućnost da cijelo vjenčanje bude otkazano.
Možda ste propustili...

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike