Mozaik
CHRISTIAN BALE NA BERLINALEU O FILMU “VICE”

Cheney je zagonetka, stalno sam se pitao kakvi ga to demoni opsjedaju
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Cinična i satirična crnohumorna drama netipična je filmska biografija jednog, isto tako, netipičnog političara

Osjećao sam se kao golema napuhana žaba! Ponekad su me opisivali i kao morža, izjavio je Christian Bale odgovarajući na pitanje kako se osjećao u tijelu Dicka Cheneya u filmu "Čovjek iz sjene" ("Vice"), za što se morao udebljati dvadesetak kilograma.

Debljanje vrata
Holivudska zvijezda (pored glumačkog talenta) proslavila se i ekstremnim fizičkim transformacijama pokazujući nevjerojatnu predanost ulogama, dajući tzv. glumačkoj školi metode novu dimenziju. Tako je za ulogu insomnijaka u filmu "Machinist" smršavio nevjerojatnih trideset kilograma, za "Batmana" redovito gradio ozbiljnu masu mišića, poput kakvog bildera, za "Američke varalice" opet nabacio bar dvadesetak kilograma, da bi sada za "Čovjeka iz sjene" uz trbušinu i kilograme djelomično i obrijao glavu kako bi bio proćelav, izbijelio kosu i obrve, te čak radio i posebne vježbe za vrat kako bi ga dodatno ojačao.

- Posebnu pozornost obratio sam na debljanje vrata, mislio sam da ću se tako osjećati fizički još moćnijim. I nisam pogriješio: osjećao sam se kao buldožer po cijele dane! - otkriva nam slavni glumac na prepunoj konferenciji za novinare nakon prikazivanja filma na Berlinalu. Bilo je šokantno samo sat vremena nakon projekcija filma vidjeti Balea u njegovu normalnom "mršavom izdanju" guste kose i zarasloga u bradu i brkove, a njegova transformacija u jednog od najozloglašenijih američkih političkih lidera uistinu je fascinatna pa ne čudi što je (ponovo) nominiran za Oscara za glavnu mušku ulogu.

- Ne mislim da su me ignorirali, sve je to okej. Ako nominacije i nagrade dodatno promoviraju film i ohrabruju publiku da ga pogledaju u kinima, to je odlično. Iskreno, filozofija "najboljeg glumca" nije mi baš najbliža, mislim da tako nešto zapravo ne postoji, tj. da je nemoguće u jednoj godini izdvojiti jednu ulogu kao najbolju. Sve je to dio proslave filma, a ja sam silno ponosan na ovaj film - izjavio je britanski glumac komentirajući dodjelu BAFTA nagrade održane u Londonu prošle nedjelje, na kojoj je nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio Rami Malik za portret Freddyja Mercuryja u kino-hitu "Bohemian Rhapsody".

Cinična i satirična crnohumorna drama "Čovjek iz sjene" - koja se već prikazuje u hrvatskim kinima - ima ukupno osam nominacija za Oscara, uključujući i onu za najbolji film - netipična je filmska biografija jednog, isto tako, netipičnog političara čije su odluke uvelike utjecale na formiranje svijeta u posljednjih dvadesetak godina.

Kao i što hrvatski prijevod naslova kaže, Cheney je (u vrijeme kada je u Bijeloj kući sjedio George W. Bush) bio nemilosrdni genije koji je iza zavjese vukao sve konce američke vojne i geostrateške međunarodne politike gotovo monstruoznom lakoćom. Smatra se i najmoćnijim potpredsjednikom u američkoj povijesti, koji je izravno odgovoran za stotine tisuća žrtava u ratovima na Bliskom istoku i drugdje.

Nemilosrdni genije
- Taj čovjek je fascinantan, jedna čudesna zagonetka, stalno sam se pitao kakvi ga to demoni opsjedaju. On tvrdi da nije tako, ali jako mi je teško u to povjerovati. Čudovišta ima raznih i u raznim oblicima. Cheney, koji je izravno odgovoran za rat u Iraku i sve posljedice toga sukoba otvoreno priznaje da ne žali ni za čim, da nema grižnju savjesti i da bi sve što je učinio ponovio bez razmišljanja. Istovremeno on je, bar prema onome što znamo, predivan otac i sjajan muž kojemu je obitelj izuzetno važna. Zar to nije fascinantno? Mislim da je Cheney najveći glumački izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri. Rekao bih i najstrašniji - otkriva nam Christian Bale na dupkom punoj konferenciji za novinare, na kojoj se pojavio u potpuno opuštenom izdanju, jakni, cargo hlačama, izvučenoj košulji i Adidas tenisicama.

Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike