Mozaik
ŠVICARCI NEMAJU MILOSTI

Jurio 249 km/h, uzeli mu auto, prijeti mu i zatvor
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Prebrza se vožnja u Švicarskoj tretira kao kazneno djelo, za koje je predviđena kazna od jedne do četiri godine zatvora

Poznato je da se na njemačkim autocestama, još uvijek, pretjecajnim trakom juri koliko automobil može potegnuti, pa brzine nerijetko prelaze i 300 kilometara na sat. No u susjednoj Švicarskoj brzina je strogo ograničena, pa se podosta vozača koji se opuste brzo osvijesti kada im švicarski policajac predoči kolika je kazna.


Njemački su se mediji raspisali kako su jednog njemačkog državljanina švicarski policajci zaustavili jer je autocestom vozio 249 kilometara na sat iako je brzina ograničena na 120 km/h. Nakon suočavanja s brzinom koju je očitao policijski presretač, njemački je vozač u šoku slušao švicarske policajce kako mu govore da je uhićen, kako ga očekuje velika novčana kazna te da mu je automobil privremeno zaplijenjen, jer će se time osigurati plaćanje kazne koju će naknadno odrediti sud. I dok su mu stavljali lisičine na ruke, Nijemac je doznao da mu zbog jurnjave na autocesti prijeti i zatvorska kazna!


Tridesetčetverogodišnji Nijemac, koji živi u blizini Basela (na tromeđi Njemačke, Švicarske i Francuske), u nedjelju je na autocesti A7 u blizini Bodenskog jezera vozio 249 km/h premda je dopušteno 120 km/h. Prebrza se vožnja u Švicarskoj tretira kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj, i za to je predviđena zatvorska kazna od jedne do četiri godine. U Švicarskoj visina novčane kazne ovisi o prihodima počinitelja.
Godine 2014. jedan njemački državljanin uhvaćen je pri brzini od 200 km/h u 16,9 kilometara dugom tunelu Gotthard. Sudac prema njemu nije imao milosti, uz veliku novčanu kaznu osudio ga je i na 30 mjeseci zatvora. Ima još takvih primjera iz švicarske prometne prakse. Još je jedan Nijemac kažnjen zbog prebrze vožnje, kod Zuericha je na autocesti vozio 218 kilometara na sat. Osim što je platio paprenu kaznu, policija je njegov Mercedes dala na - javnu dražbu! Drugi je pak vozač platio milijun eura kazne. Kod takvih kaznenih djela policija ima pravo uvida u prihode vozača, pa se u skladu s tim izriče kazna. Inače, do sada je na dražbama u Švicarskoj od 2013. godine prodano više od 200 vozila prebrzih vozača. Rezultat? U Švicarskoj se sporije vozi jer je velika većina vozača svjesna da se s tamošnjim posadama policijskih presretača ne valja prepirati. Brza vožnja i nije potrebna jer se i sa 120 km/h s jednog na drugi kraj Švicarske dođe za najviše tri sata.


Milan Bugarić/Hina
U HRVATSKOJ PLATE I JOŠ SE SMIJU
Na hrvatskim je autocestama maksimalna dopuštena brzina 130 km/h. Gotovo svakodnevno policijski presretači na najfrekventnijim autocestama, A1 i A3, zaustavljaju vozače koji jure do maksimuma, odnosno do blokade motora, od oko 250 km/h. Većinom je riječ o državljanima BiH, Srbije, Bugarske i Turske, koji bez problema plate 3000 kuna kazne (odnosno 1500 ako ju plate odmah na mjestu prekršaja). Zabranjuje im se i vožnja vozilima B kategorije u idućih mjesec dana, no kako se to tiče samo hrvatskih autocesta, u povratku će do konačnog cilja ići preko Mađarske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike