Sport
I DALJE BEZ KONAČNOG RJEŠENJA

NEXE će povratak svog igrača zatražiti na sudu
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Registracijsko povjerenstvo HRS-a odlučilo kako je prigovor NEXE-a nedopušten

Pravna zavrzlama vezana uz zahtjev Rukometnog kluba NEXE za povratkom Ivana Sršena u njihove redove i dalje je nerazriješena. Podsjetimo, prošlo ljeto RK NEXE ustupio je svoga desnog vanjskog na posudbu u redove PPD-a Zagreb. Kako su Našičanima u međuvremenu narasle ambicije od višegodišnjeg (i jedinog) hrvatskog rukometnog prvaka zatražili su povratak igrača u svoje redove.


Ugovor o ustupanju igrača dogovoren je od 1. kolovoza 2018. godine do 30. lipnja 2019. godine, znači za vrijeme trajanja kompletne sezone. Međutim, u RK NEXE pozivaju se na članak 2 Ugovora koji naglašava da RK NEXE ima pravo raskinuti isti ugovor i vratiti igrača s posudbe natrag u klub. U međuvremenu potpisana su još dva ugovora: jedan između PPD-a Zagreb i RK NEXE o definiranju odnosa, i između PPD-a Zagreb i Ivana Sršena, u kojem stoji kako da u slučaju napuštanja igrača iz Kluba prije isteka ugovora, RK Zagreb zadržava pravo transfera. Stoga je njihov spor upućen na Registracijsko povjerenstvo pred kojim su svoje iskaze dali predstavnici oba kluba, kao i sam igrač. Nakon davanja iskaza Registracijsko povjerenstvo donijelo je jednoglasnu odluku da je prigovor RK NEXE zbog neizdavanja ispisnice nedopušten.

Upravni odbor ili sud

U zaključku odluke navode kako je Registracijsko povjerenstvo ograničeno, odnosno sporovi između klubova u pogledu zaključenja ugovora koji prelaze bitne sadržaje propisane propisnicima HRS-a te drugi razlozi za raskid ugovora, nisu u nadležnosti ovoga povjerenstva. Zato se na ovu odluku nezadovoljna strana može žaliti Upravnom odboru HRS-a, ili rješenje tražiti na nadležnom sudu (u ugovoru kao nadležni sud navodi se Općinski sud u Osijeku nap.a). Kako su nam jučer potvrdili iz RK NEXE upravo će rješenja na višim tijelima Saveza, ili na sudu, i tražiti, tako da ovaj slučaj još nije završio.


- Neki veliki komentar na ovu odluku nemam, jer je moram dobro proučiti. Sigurno mogu potvrditi kako ćemo ići dalje. Prvo tražiti zadovoljštinu unutar tijela Saveza, odnosno na višim institucijama Saveza, a razmotrit ćemo i mogućnosti traženja naše zadovoljštine na sudu, što nam u odluci članovi Registracijskog povjerenstva zapravo i sugeriraju. No, iskreno, u ovom trenutku mi smo u Klubu koncentrirani na subotnju utakmicu 2. kola Kupa EHF-a i gostovanje Hannovera u Našicama. Želimo stvoriti pozitivno ozračje, i zato ne želimo ovih dana da nas ovaj slučaj okupira, nego ćemo svu pozitivnu energiju usmjeriti prema našoj subotnjoj utakmici - rekao je Josip Ergović, predsjednik RK NEXE.
Nema sukoba

Jučer su press-konferenciju održali i u Rukometnom klubu PPD Zagreb. Direktor Vedran Šupuković otklonio je mogućnost kako je riječ o sukobu između, posljednjih godina, dva najveća hrvatska rukometna kluba.


- Naša suradnja je uvijek bila odlična. Mi smo isto tako sretni zbog njihovih dobrih igara u Europi koje, između ostaloga, utječu i na nacionalni koeficijent hrvatskog rukometa. U ovome trenutku interesi naših klubova su u koliziji. Našli smo se na suprotnim stranama i zastupamo interese svojih klubova. Moj mandat je da štitim interese RK Zagreb, kao što je mandat gospodina Ergovića štititi interese NEXE-a - rekao je Šupuković, potvrdivši kako u ovom slučaju nisu u mogućnosti dati ispisnicu igraču bez odštete.


Znači Rukometni klub NEXE za vlastitog bi igrača trebao isplatiti odštetu! Tako bar tvrde u PPD-u Zagreb.
- Do arbitraže je došlo jer je Rukometni klub NEXE na temelju ugovora o posudbi, odnosno jednog članka koji u tom ugovoru regulira njegov odnos, pokrenuo postupak razvrgnuća ugovora o posudbi. Kronološki, mi smo krajem prošloga srpnja uspjeli dogovoriti s rukovodstvom NEXE-a jednogodišnju posudbu i to tek nakon što su oni dobili potvrdu od turskog reprezentativca Celebija da će se on vratiti u NEXE. Nakon toga smo pristupili potpisu sporazuma o posudbi igrača na godinu dana. Ni u jednom trenutku, tijekom svih tih pregovora i dogovora, nije bilo nikakvog govora o tome da bi se igrač mogao povući prije isteka ugovorenih godinu dana. Ivan Sršen ima ugovor s Rukometnim klubom Zagreb koji u članku 3 regulira da u slučaju da igrač iz bilo kojeg razloga želi otići prije isteka navedenih godinu dana klubu se mora platiti odšteta. Ja, kao direktor kluba iznad kojega stoji Upravni odbor i Skupština kluba, nemam mandat da dam igraču ispisnicu bez odštete i na temelju toga ugovora nismo u mogućnosti igraču dati ispisnicu prije negoli se plati odšteta - objašnjava direktor PPD-a Zagreb.


Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike