Osijek
KAOS ZBOG STARE OBAVIJESTI

M. Štambuk Čabaj: Pravo na godišnji i dalje samo ljeti!
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Stara se obavijest o godišnjima iz jednog vrtića proširila internetom i izazvala oduševljenje roditelja, bez pokrića

Krajem prošlog tjedna roditelje je u predvorju jednog gradskog dječjeg vrtića dočekla obavijest koja ih je oduševila jer jasno kazuje kako se vraća pravo na 30 dana godišnjeg odmora bilo kada u unutar jedne kalendarske godine. No, iz Dječjeg vrtića Osijek stiže hladan tuš - od povratka godišnjih odmora mimo srpnja i kolovoza ipak nema ništa!

Nakon što su roditelji u petak u Striboru uočili posve novu obavijest za roditelje koja sadrži spomenuti naputak o godišnjem odmoru prema starom sustavu (koji je ukinut u srpnju 2018. godine), malo je komu promaknulo pročitati ju, nakon čega se fotografija obavijesti brzo proširila po društvenim mrežama i internetskim chat-grupama koje okupljaju roditelje vrtićarca. Kako je riječ o informaciji koja štedi novac i kojoj se roditelji djece u gradskim vrtićima nadaju od početka pedagoške godine, obavijest je naišla na veliko odobravanje zajednice, pa su već i krenuli upiti o korištenju novih/starih prava.

"Konačno netko misli i na nas koji zbog posla ne možemo na godišnji odmor preko ljeta" i "Živjela demokracija i pravo da svi za isti novac dobijemo istu stvar" samo su neki od komenata roditelja na koje smo naišli, a koji zacijelo neće biti sretni kada čuju kako je vraćanje godišnjih odmora na stari sustav - samo zabuna!

Naime, iz Dječjeg vrtića Osijek kažu kako od povratka primjene starog sustava korištenja godišnjeg odmora (30 ili dva puta po 15 dana bilo kada u godini) nema ništa - obavijest koju su roditelji proširili internetom je stara!

- Sasvim se slučajno dogodilo da je u jednom vrtiću tiskana i objavljena stara obavijest roditeljima iz koje je stavka o godišnjim odmorima prestala važiti s krajem lanjske pedagoške godine. Odmah smo izvijestili odgojiteljice da se stara obavijest skine s informativnih ploča te da se istakne nova. Žao nam je što se to dogodilo i što su roditelji sada eventualnu razočarani, ali nema govora o vraćanju godišnjeg odmora na stari model. Za takvo što, jednostavno, trenutačno nema prostora u svim financijskim izračunima - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Dodaje kako do daljnjega, o pitanju godišnjih odmora, vrijedi Odluka izglasana na sjednici Gradskog vijeća Osijeka u lipnju 2018. godine, a vezana uz izmjenu tadašnjeg Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica u Dječjem vrtiću Osijek.

Podsjetimo, tom je odlukom riješeno da za djecu koja u srpnju i kolovozu u vrtić ne idu roditelji više ne moraju Dječjem vrtiću Osijek plaćati ništa na račun tzv. čuvanja mjesta. No, paralelno, Odluka je ukinula stari sustav korištenja godišnjeg odmora u kontekstu (ne)plaćanja vrtića po sustavu 30 ili 2x15 dana. Dakako, diglo je to na noge roditelje koji zbog prirode posla ljeti ne mogu korisiti godišnji odmor, pa im djeca u neko drugo doba godine ne idu u vrtić.

- Dakle, i dalje ostaje pravo na korištenje godišnjeg odmora, odnosno neplaćanja samo u srpnju i kolovozu, i to se pravo neće moći koristiti ni jedan drugi mjesec u godini - kažu iz Dječjeg vrtića Osijek, uz napomenu kako je na ovome modelu dugo radilo, te kako provedene ankete i istraživanja upozoravaju na to da potrebu za godišnjim odmorom roditelji u velikoj većini imaju baš u tim mjesecima.

Ivana Solar
Problem “bolovanja”
Ukidanje starog modela korištenja godišnjeg odmora prema načelu 30 ili 2x15 dana izazvalo je i nezadovoljstvo roditelja koji su običavali pravo na godišnji odmor u smislu umanjenja cijene boravka djeteta u vrtićima koristiti za vrijeme bolesti djeteta. S obzirom na to da Pravilinik Dječjeg vrtića Osijek ne poznaje termin “bolovanje”, na to su trenutačno upereni svi pogledi vezano uz najavljenu izmjenu Pravilnika.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije