Kultura
OBILJEŽEN DAN MATICE HRVATSKE I 80 GODINA ŽIVOTA J. BRATULIĆA I I. ZIDIĆA

Osnovana prije 177 godina kao Matica ilirska
Objavljeno 13. veljače, 2019.
ZAGREB


U središtu Matice hrvatske u Zagrebu obilježen je dan te organizacije i ujedno 80 godina života bivših predsjednika MH Josipa Bratulića i Igora Zidića.


Predsjednik MH Stipe Botica istaknuo je kako je ova hrvatska ustanova tijekom svoje povijesti postojano dokazala da je uspješan model u kulturnom i društvenom djelovanju, da je znala kreativno svladavati sve nedoumice i zamke te se prilagođavala svakom vremenu, a uvijek ostati svoja. Podsjetio je da je utemeljena radi razvijanja nacionalne svijesti i kulturnoga identiteta 10. veljače 1842. kao književno i kulturno društvo pod imenom Matica ilirska, a za prvoga predsjednika, napomenuo je, imenovan je Janko Drašković.


Pridjev ilirski zamijenjen je hrvatskim 1874. U Kraljevini SHS MH se odupirala državnim pritiscima za stapanjem svih kulturnih društava u jedno, a za Šestosiječanjske diktature postala je središtem hrvatske kulturne i političke oporbe. MH je nastavila djelovati i u socijalističkoj Jugoslaviji, a nakon donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 22. prosinca 1971. policija je preuzela Matičine prostorije i arhiv, tada rad Matice hrvatske prestaje.
Obnoviteljska sjednica MH bila je 8. prosinca 1989., a godinu dana poslije bila je obnoviteljska skupština. D.Kć.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike