Kultura
NAJNOVIJI RADOVI SLIKARA ZOLTANA NOVAKA

Izložba "Svijet bez mjere" u MSU Zagreb
Objavljeno 13. veljače, 2019.
ZAGREB


Hrvatski slikar srednje generacije Zoltan Novak, predstavio se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu nizom od tridesetak najnovijih slika velikih formata pod nazivom "Svijet bez mjere". U njima donosi slike iz društveno-političke zbilje.


I u najnovijemu nizu, nakon ciklusa "Noćne slike" iz 2009. i "Kontrola iluzije" iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup, istaknula je kustosica izložbe Snježana Pintarić. "U novim radovima Novak tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije. Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam", rekla je Pintarić.


Kustosica i ravnateljica MSU Zagreb objasnila je kako je "kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna i kompleksna - unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga sadržaja, na razini detalja događa se niz manjih poglavlja - piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima".


Ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, a time dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja u području suvremenoga slikarstva. Njegovo slikarstvo dokaz je da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, slikarstvo može biti drukčije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas, smatra S. Pintarić.


Zoltan Novak rođen je 1963. u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložbi i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.


Program otvorenja izložbe održan je u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti, na prvom katu, gdje je s umjetnikom razgovarala Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe, te Marija Selak, docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon razgovora s umjetnikom na izložbi je osim kustosice izložbe Snježane Pintarić i umjetnika Zoltana Novaka govorio i autor tekstova u katalogu izložbe Vanja Babić.


Nakon svečanog otvorenja i razgovora s umjetnikom Zoltanom Novakom u glazbenom programu nastupio je Oridano Gypsy Jazz Band. D.Kć.
Hrvatski slikar Zoltan Novak u MSU se predstavio nizom od tridesetak najnovijih slika velikih formata
Možda ste propustili...

UMJETNIČKI PAVILJON PONOVNO PRVI

Slike ukazuju na problem hrane

DIGITALNA ETIKA I PERSPEKTIVE DIGITALNE ETIKE U NOVOJ

Možemo li pratiti nove tehnologije?

DODJELA 13. NAGRADE “ANTO GARDAŠ” 18. SVIBNJA

U konkurenciji bilo 36 naslova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PREMIJERNA PREDSTAVA OSJEČKOG HNK-A

Mjuzikl "Sugar" bit će popularan kao i film

2

SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE

Sedamnaest predstava i više od 300 sudionika na 27. SLUK-u

3

KNJIŽEVNO-GLAZBENA TRIBINA U PUNOM TOM KLUBU U POŽEGI

Goran Rem: Književnost margine je bogata, raznolika i još više uporna