Kultura
NAJNOVIJI RADOVI SLIKARA ZOLTANA NOVAKA

Izložba "Svijet bez mjere" u MSU Zagreb
Objavljeno 13. veljače, 2019.
ZAGREB


Hrvatski slikar srednje generacije Zoltan Novak, predstavio se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu nizom od tridesetak najnovijih slika velikih formata pod nazivom "Svijet bez mjere". U njima donosi slike iz društveno-političke zbilje.


I u najnovijemu nizu, nakon ciklusa "Noćne slike" iz 2009. i "Kontrola iluzije" iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup, istaknula je kustosica izložbe Snježana Pintarić. "U novim radovima Novak tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije. Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam", rekla je Pintarić.


Kustosica i ravnateljica MSU Zagreb objasnila je kako je "kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna i kompleksna - unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga sadržaja, na razini detalja događa se niz manjih poglavlja - piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima".


Ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, a time dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja u području suvremenoga slikarstva. Njegovo slikarstvo dokaz je da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, slikarstvo može biti drukčije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas, smatra S. Pintarić.


Zoltan Novak rođen je 1963. u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložbi i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.


Program otvorenja izložbe održan je u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti, na prvom katu, gdje je s umjetnikom razgovarala Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe, te Marija Selak, docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nakon razgovora s umjetnikom na izložbi je osim kustosice izložbe Snježane Pintarić i umjetnika Zoltana Novaka govorio i autor tekstova u katalogu izložbe Vanja Babić.


Nakon svečanog otvorenja i razgovora s umjetnikom Zoltanom Novakom u glazbenom programu nastupio je Oridano Gypsy Jazz Band. D.Kć.
Hrvatski slikar Zoltan Novak u MSU se predstavio nizom od tridesetak najnovijih slika velikih formata
Možda ste propustili...

OTVORENA VRATA MEĐUNARODNE RADIONICE UMJETNIČKE KERAMIKE

Posjetitelji će moći vidjeti sudionike radionice kako izrađuju umjetnička djela

OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA U OSJEČKOJ GALERIJI KAZAMAT

Najbolji prošlogodišnji grafičari

HRVATSKA NA “LIVRE PARIS” OD 15. DO 18. OŽUJKA

Prvi put na pariškom Sajmu knjiga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana