Regija
PROBLEM NA ISPRAĆAJU POKOJNIKA

Novo je groblje bez mrtvačnice 11 godina
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Kako ističu u gradskoj upravi, jedini problem je izvođač radova, koji nije na vrijeme obavio potrebne elektroradove
BELI MANASTIR

Još 2006. godine započela je priča o prebukiranosti belomanastirskih groblja. Posebice onog pravoslavnog, premda ni katoličko nije imalo baš puno mjesta.

Zatvorena vrata
Ubrzo nakon prvih reakcija krenula je gradnja novog groblja, smještenog na ulazu u grad iz smjera Osijeka, stotinjak metara udesno od prometnice D7. Već polovinom studenog 2008., novo je groblje primilo prvog pokojnika. Riječ je bila o pokojniku ekshumiranom iz grobnice na pravoslavnom groblju. Budući da je tada mjesta na oba groblja, ipak, donekle bilo, u gradskoj se upravi nisu žurili kako bi novo groblje bilo spremno za posljednje ispraćaje. No vrijeme je protjecalo, potrebe za gradnjom kuće za oproštaj (mrtvačnice) bilo je sve više, ali se konkretni koraci dugo nisu poduzimali. Tek u siječnju 2016. najavljena je njezina gradnja, vrijedna približno 1,5 milijuna kuna. Nakon raspisanog natječaja radovi su konačno krenuli, nešto poslije bili i završeni, ali do današnjeg dana vrata kuće za oproštaj ostala su zatvorena. Kakav je to problem, vidi se već godinama. Pogrebi u jedinom baranjskom gradu, naime, ‘‘kreću‘‘ iz kuća za oproštaj na postojećim grobljima. Pokojnici iz njih budu ispraćeni, nakon čega se lijes vozilom Baranjske čistoće prevozi do novog groblja.

Novi rokovi
Svi sudionici pogreba automobilima ili pješice kreću do, na dva-tri kilometra udaljenog, novog odredišta, gdje se obred nastavlja. Belomanastirci, više-manje, znaju za ovaj ‘‘običaj‘‘, ali oni koji ne žive u Belom Manastiru i na pogrebe dolaze iz udaljenijih krajeva, teško shvaćaju o čemu je riječ. Cijelu situaciju je na prekjučerašnjem pogrebu, jednom od ‘‘većih‘‘ u gradu, više za sebe, prokomentirao i belomanastirski župnik, naglas se pitajući ‘‘kada će već jednom biti otvorena kuća oproštaja na novom groblju‘‘. Isto smo pitanje postavili belomanastirskim gradskim čelnicima, svjesnim kako nema uvjeta za posljednji ispraćaj pokojnika.

- Problemi su s izvođačem radova na izvedbi elektroinstalacija. Još prije ljeta prošle godine, kada je dogovoren termin za tehnički pregled zgrade, predstavnik tvrtke iz Cernika, koja je izvodila radove, nije se pojavio. Ispostavilo se da, među ostalim, postoji problem s vatrodojavom. U međuvremenu, nedostatci su otklonjeni, ali nam je propao tehnički pregled, što znači nove rokove i čekanje - objašnjavaju u gradskoj upravi, dodajući kako još uvijek nemaju atestnu dokumentaciju izvođača radova. Upravo stoga Baranjska čistoća, koja ima koncesiju za obavljanje pogrebnih djelatnosti, još uvijek ne može preuzeti objekt i pogrebe obavljati onako kako bi to trebalo činiti.

Kuća za oproštaj, osim sanitarnog čvora, nije ni opremljena, ali se u gradskoj upravi nadaju kako će cijela priča svoj sretan kraj dobiti vrlo brzo, možda već za mjesec-dva...

Ivica Getto
PRVI POKOP
NA NOVOM GROBLJU ODRŽAN JE 2008. GODINE
15.000 ukopnih mjesta za stotinjak godina
Kako je prije isticano, novo je groblje smješteno na pravokutnoj parceli površine približno 160.000 četvornih metara, koja se proteže u smjeru jugoistok-sjeverozapad. Kapacieta je 15-ak tisuća ukopnih mjesta, što je, sudeći prema dosadašnjim podatcima o pogrebima u jedinom baranjskom gradu, dovoljno za idućih 100-injak godina. Zanimljivo je istaknuti kako je za novo belomanastirsko groblje idejno urbanističko arhitektonsko rješenje izradio dipl. ing. arh. Miroslav Lazić, inače rođeni Belomanastirac, trenutačno na privremenom radu u Zagrebu.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike