Regija
TRGOVINA LJUDIMA

Mladi uče prepoznati ugroze
Objavljeno 12. veljače, 2019.
NAŠICE

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Našice održan je stručni skup za nastavnike - Suvremeni pristupi učenju i poučavanju: Prevencija trgovanja ljudima i ravnopravnost spolova. Skup je održan u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a otvorio ga je njihov viši savjetnik Tomislav Ogrišak.

- Ove su teme prvi put dio skupa, a o njima su govorili djelatnici Crvenog križa, s kojima imamo dobru suradnju, oni su stručni u ovim područjima jer svakodnevno rade s ljudima i najbolje prepoznaju potrebe u zajednici. Cilj je skupa da prikazane radionice i vježbe učitelji i nastavnici primijene tijekom plana provedbe svojeg predmeta, to može biti na satu razrednika ili na nekom drugom predmetu, od povijesti pa sve do hrvatskog jezika - ističe Ogrišak. On kaže da se slični skupovi održavaju diljem zemlje, nedavno je održan jedan u Zagrebu, a u planu je održavanje i u Dalmaciji. Stručnom skupu nazočili su nastavnici iz srednjih i osnovnih škola na području Našica, Vukovara i šire okolice, njih osmero. Jedna od predavačica Jitka Machova iz Službe za zaštitu migranata, Odjela za programe psihosocijalne podrške i prevencije trgovanja ljudima, istaknula je da posebnu pozornost treba dati sigurnosti na internetu jer više od polovine djece koja su bila iskorištavana vrbovana su upravo preko društvenih mreža.

- Održali smo dvosatnu radionicu za nastavnike o prevenciji trgovanja ljudima, na kojoj smo nastavnike upoznali s oblicima iskorištavanja ljudi te koje su opasnosti za mlade osobe, u njihovu slučaju učenike, primjerice pri odlasku u inozemstvo, na maturalna putovanja - ističe Jitka, uz koju su predavanje održali i Leonarda Kolarić iz Odjela za rad s mladima Hrvatskog Crvenog križa te Sven Novosel. Glavni je cilj skupa da krajnji korisnici, učenici, kroz vježbe u školi nauče samostalno prepoznati kritične situacije za vrijeme školovanja, ali i nakon toga, primjerice u traženju posla. I.Ć.
Možda ste propustili...

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA NAJAVLJUJE:

Prvi luksuzni bus s Berlinčanima

IVANOVCI ĐAKOVAČKI

Za groblje 522.000 kuna

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

U devet projekata posao za 46 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

2

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra

3

RAZVOJ INDUSTRIJSKE ZONE JANJEVCI U DONJEM MIHOLJCU

Nova infrastruktura 15 milijuna kuna