Regija
NA 25. ĐAKOVAČKIM BUŠARIMA

U pokladnoj povorci
41 grupa i 2000 maski
Objavljeno 12. veljače, 2019.
ĐAKOVO

Vikend pred nama u znaku je jubilarnih, 25. Đakovačkih bušara, najveće pokladne manifestacije istočne RH, koja će se u subotu, 16. veljače, kada su na programu Gastrofest i pokladna povorka, održavati u Đakovu, a u nedjelju u Širokom Polju, gdje je organizirano pokladno jahanje.

Najavio je to jučer na presici gradonačelnik Marin Mandarić rekavši da je pred Đakovom prava raskoš i rapsodija maski i zabave.

– Pokladna povorka u subotu će u 15 sati krenuti ispred "Sklada" te proći Gupčevom i korzom gdje će se, ispred gradske uprave, održati primopredaja ključeva Grada - rekao je Mandarić, dodavši da na 25. Bušare stižu pokladne skupine iz cijele RH, kao i iz Tomislavgrada te Mohača.

– Više godina Đakovačke bušare podupire HTZ, što potvrđuje da su oni važno regionalno događanje. U pokladnoj povorci naći će se moderne, kao i tradicijske maske s UNESCO-ove, kao i liste nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture. Naša društva oživljavaju običaje koji se danas mogu rijetko vidjeti. I ove godine u povorci će se naći skupina iz Opatije, Primoštena, zvončari s Kastavštine, Karlovca, Zagreba, Sinja, Nove Gradiške, Baranje…, pa će u povorci proći 41 skupina s 2000 sudionika. Nakon njezina prolaska, dječje skupine, pokladni program i izbor najljepših maski izvest će u 16 sati u DVD-u, a za odrasle u 17 sati u šatoru - rekla je direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, dodavši da u dane Bušara znatno raste turistički promet u gradu, a svi kapaciteti bivaju popunjeni. Na Gastrofestu izlaže 50 izlagača, a pripravljat će se stara jela jer poruka i jest "Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu".

- Četvrt je stoljeća Bušara, pa obljetnicu treba dostojno i obilježiti. U povodu toga izdana je i brošura – kratka retrospektiva manifestacije. Poradili smo i na kulturno-zabavnim elementima, pa smo program iz dvorane preselili u šator - rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Francem, najavivši u šatoru nastup DJ-a, Slavonskih lola te Dino Dvornik Tribute Banda. Ovogodišnji Bušari završit će u nedjelju pokladnim jahanjem u Širokom Polju u 11 sati.S.Župan
Najčitanije iz rubrike