Novosti
OČEKIVANJA PODUZETNIKA

Manjak radne snage ostaje najveći izazov
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Uz radnike, niska domaća potražnja trebala bi biti najveći izazov poslovanja hrvatskih poduzetnika i u ovoj godini

Poduzetnički optimizam u Hrvatskoj ne kopni. Tako bar pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja poduzetnika (za sljedećnu godinu) koje provodi Eurochambers, krovna organizacija gospodarskih komora zemalja europskog kontinenta.

Tri izazova
Anketirani poduzetnici trebali su ocijeniti očekuju li u sljedećoj godini veće, manje ili iste prihode na domaćem i inozemnom tržištu, zaposlenost i investicije te bolje, lošije ili iste opće uvjete u kojima posluju. Osim toga, među osam ponuđenih odgovora trebali su procijeniti tri najveća izazova za svoje poslovanje u predstojećoj godini.

Anketa za 2019. godinu provedena je na uzorku od 1761 hrvatske tvrtke, odazvalo se 463 poduzetnika, među kojima 349 malih, četiri srednje velika i 110 velikih. Najveći je broj odgovora pristigao od tvrtki iz sektora trgovine (142) i industrije (104).

Optimizam domaći poduzetnici grade na rastu prihoda u 2017. godini od osam posto, a domaća je potražnja i u prethodnoj godini obilježena pozitivnim trendovima u kretanju zaposlenosti i plaća. Nakon dužeg razdoblja zabilježen je i rast novoodobrenih kredita. Uz treći dio porezne reforme koji bi trebao dovesti do daljnjeg poreznog rasterećenja poduzetnici su nešto optimističniji kada je riječ o daljnjem rastu domaće potražnje. Hrvatski ispitanici ipak su nešto oprezniji o pitanju očekivanja od prihoda na inozemnom tržištu - iscrpio se naime dio efekata pristupanja Europskoj uniji na rast robnog izvoza.

Zaposlenost je područje koje u anketi duži niz godina obilježava niska razina optimizma, a čimbenik koji sve više obilježava tržište rada je nedostatak radne snage, posebno kada su određena zanimanja u pitanju. Upravo troškovi radne snage te obrazovanje i radne vještine na drugom su i trećem mjestu na top-listi očekivanih problema među poduzetnicima. Sve to znatno je povezano s aktualnim stanjem na tržištu rada koje sve viša obilježava nedostatak kvalificirane radne snage.

Kada je u pitanju problem broj jedan - niska domaća potražnja trebala bi biti najveći izazov poslovanja hrvatskih poduzetnika i u ovoj godini.

Lošiji rezultati
Ako se gledaju rezultati na razini cijelog istraživanja (sudjelovalo 45.000 tvrtki iz 26 zemalja, pri čemu su uključene dvije zemlje izvan granica EU-a: Srbija i Turska) očekivanja za iduću godinu na razini svih zemalja nešto su manje optimistična nego u istraživanju provedenom krajem 2017. godine. Veći optimizam obilježava samo očekivane prihode na domaćem tržištu, a troškovi radne snage i nedostatak kvalificirane radne snage postaju glavni izazovi u poslovanju na razini svih uključenih zemalja. Najveći optimizam u poslovnim očekivanjima za ovu godinu, kao i u prethodnom istraživanju, bilježi se u Portugalu i Finskoj, a najmanji u Srbiji i Francuskoj.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike