Novosti
DEMOGRAFSKA MJERA

Osječko-baranjska županija kreće u subvencioniranje stambenih kredita
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem u OBŽ-u bez obzira na dob

Nakon godina svojevrsnog nijekanja, potom i suočavanja s brojkama i istinom, na red su došle mjere kojima državna politika želi različitim mjerama promijeniti demografske tokove.


Broj stanovnika u stalnom je padu, prirodni prirast na nacionalnoj razini negativan je od 1998. godine, a pad je posebno izražen u zadnje tri godine. U 2017. godini u svim hrvatskim županijama bilo je više umrlih nego živorođenih. Vitalni indeks koji stavlja u odnos broj umrlih i broj živorođenih (živorođeni na 100 umrlih) na nekom prostoru u stalnom je padu. U 2017. godini vrijednosti ovog indeksa kretale su se u rasponu od 90,3 za Međimursku županiju, do 44,1 za Ličko-senjsku županiju. Osječko-baranjska županija nalazi se na devetom mjestu s vrijednosti indeksa od 61,0 (na 61 rođenu osobu bilo je 100 umrlih). S tim u vezi stanovništvo Hrvatske sve je starije, pa je u posljednjih deset godina prosječna dob porasla za 2,1 godinu, s 41 godine, koliko je iznosila u 2008. godini na 43,1 godinu u 2017.


Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji izazvao je pojačane ekonomske migracije koje utječu na smanjenje broja i udjela radno aktivnog stanovništva, jer je priljev mladih generacija u radnu snagu sve manji, dok je istodobno odljev starijih generacija iz ekonomski aktivnog stanovništva sve veći.


U ovakvim uvjetima, poštujući nastojanja središnje vlasti, s pozicije lokalne zajednice u rješavanje i ublažavanje stanja uključit će se i Osječko-baranjska županija pokrećući novi projekt nazvan "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Projekt će i službeno biti predstavljen na sjednici Županijske skupštine osječko-baranjske najavljenoj za idući tjedan, kao posve nova mjera kojom se nakon poticanja poduzetništva, potom osiguranja boljih uvjeta za učenike (za osnovce besplatna prehrana, za srednjoškolce i studente subvencionirani prijevoz i stipendije), sada okreću i obiteljima.


- Kako bi dodatno motivirali obitelji da ostanu živjeti u Slavoniji i Baranji pokrećemo projekt sufinanciranja stambenih kredita s jedan posto. Pozivam gradove i općine s područja naše županije da pronađu način i uključe se u provedbu ove mjere s dodatnim postotkom kako bi pomogli kupnju stana ili kuće obiteljima s njihovog područja. Uz posao, stambeno pitane jedna je od osnovnih stvari koje brinu mlade obitelji, a ako im u tome pomognemo siguran sam da ćemo pomoći i poboljšanju demografske slike Savonije i Baranje - kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području ove županije bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području županije. Provodi se subvencioniranjem kamatne stope od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka (s kojima Županija zaključi ugovor o poslovnoj suradnji u provođenju projekta), prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Kredit se odobrava za kupnju stana ili kuće, do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500 tisuća kuna, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali će razliku financirati korisnik kredita.
- Negativne demografske trendove možemo usporiti i zaustaviti samo kontinuiranim i sustavnim radom na oporavku gospodarstva i poljoprivrede. Osječko-baranjska županija zato provodi niz mjera poticaja zapošljavanja i prekvalifikacija radnika u deficitarna zanimanja. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja sufinancira kamate na kredit HBOR-a, pa su oni za poduzetnike početnike, mlade, žene, a odnedavno i male i srednje poduzetnike zapravo beskamatni krediti. Provodimo i niz mjera poticanja poljoprivredne proizvodnje te radimo na osiguravanju poljoprivredne infrastrukture. Sada smo se odlučili pomoći i oko rješavanja stambenog pitanja - zaključuje župan Anušić.


Dario Kuštro
službeno
ODLUKA ĆE BITI DONESENA IDUĆI TJEDAN
500

tisuća kuna najviši je iznos kredita koji će Županija subvencionirati, stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali će razliku financirati korisnik
50

milijuna kuna kreditni je potencijal koji je Osječko-baranjska županija namijenila ovom projektu
10

prvih godina otplate kredita Županija će subvencionirati kamatnu stopu od jednog postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana