Novosti
PROŠIRENA LISTA ZABRANJENIH POLITIČKIH SIMBOLA U AUSTRIJI

Ustaše u društvu s teroristima i islamistima
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak odredbu o proširenju liste zabranjenih političkih simbola među kojima se nalaze i dva ustaška. Na listi koja je objavljena na internetskoj stranici ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola od kojih se većina odnosi na islamističke i terorističke organizacija, a dva su ustaška.


Prvi simbol opisan je kao "srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na samoj granati se nalazi crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno je uokvireno plavim slovom U. Drugi simbol je šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojeg se nalazi plavo slovo U okruženo pleterom".


Inicijativa za zabranu ovih simbola potekla je od vodstva savezne pokrajine Koruške, u kojoj se svake godine održava komemoracija na Bleiburškom polju i redovito se privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja poput tzv. Hitlerova pozdrava. Na inicijativu austrijskih europarlamentaraca iz različitih stranaka tražilo se da se zabrane simbola prošire i na simbole iz drugih zemalja u kojima su tijekom Drugog svjetskog rata vladale profašističke diktature, uključujući i Hrvatsku.
Na listi novih zabranjenih simbola nalaze se simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbolaha kao i kurdskog PKK i turskih Sivih vukova. Nepoštovanje ovog zakona sa sobom povlači kazne do 4000 eura, a u slučaju ponavljanja djela i do 10.000. H
Možda ste propustili...