Novosti
PREDSJEDNIK EP-A TVRDI DA JE POGREŠNO SHVAĆEN

Tajani: Žao mi je što je netko moju izjavu interpretirao kao osvetničku
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovio je u utorak kako je govorom na Danu sjećanja u Basovizzi isključivo želio poslati poruku mira i ponovio je da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

"Kao što sam rekao tijekom plenarne sjednice, cilj mojih riječi u Basovizzi (...) bilo je slanje poruke mira i dokaza da zahvaljujući Europi Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru, zajedno, bez granica i zapreka, ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti", rekao je Tajani hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu. "Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog posezanja – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Tajani, i istaknuo da time nije mislio "uvrijediti ni Hrvate, ni Slovence, ni bilo koga drugoga". Tajani je dodao da žrtve nisu bile samo s talijanske strane, nego i sa slovenske i hrvatske.

"Žao mi je. Nisam imao nikakvu namjeru, žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljsko i osvetničko", rekao je.

Na pitanje očekuje li daljnju reakciju hrvatskih europarlamentaraca, predsjednik Europskog parlamenta, odgovorio je da "ne zna zašto bi reagirali", s obzirom na to da su čuli što je u ponedjeljak rekao tijekom plenarne sjednice. "Svatko tko me poznaje zna moje stavove. Pozdravio sam obitelji žrtava i izbjeglica, ali isto sam učinio i sa žrtvama holokausta, sa svim žrtvama", nastavio je. "Trebamo uvijek biti svjesni onoga što se dogodilo kako bismo živjeli u miru", rekao je Tajani koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji te izazvao burne reakcije. "Bio je to nesporazum, kriva interpretacija moje izjave. Izvučene su iz konteksta dvije riječi iz moga govora. To što pozdravljam Talijane iz Istre i Dalmacije ne znači da sam imao namjeru pretendirati na teritorij", rekao je. Tajani je kazao da je isto što je rekao na plenarnoj sjednici ponovio i u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Nisam mislio reći ni riječ protiv Hrvata i Slovenaca, samo sam rekao da su totalitarni režimi radili loše stvari", rekao je Tajani. H
BERNARDIĆ: SMIJENITI TAJANIJA U EP-u
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je da je Tajani izjavom “Živio Trst, živjela talijanska Istra i živjela talijanska Dalmacija”, uvrijedio građane te je tu izjavu okarakterizirao kao najgori oblik povijesnog revizionizma temeljenog na ideji talijanskog fašizma, a HDZ, HSS i IDS, koji su podržali njegov izbor, pozvao je da pokrenu inicijativu za smjenu Tajanija s mjesta predsjednika EP-a. Saborski zastupnik Joško Klisović istaknuo je da Tajanijeva izjava ne može proći bez nedvosmislene i jasne isprike da su Istra i Dalmacija dijelovi RH i neotuđiv dio našeg teritorija. “Sve manje od toga nije dovoljno, a Tajani će do tada u očima građana Republike Hrvatske biti persona non grata”, poručio je.
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA RAJ ZA BICIKLISTE

Čak 240 kilometara staza čeka goste

MERKEL I WEBER NA SKUPU HDZ-A:

Nacionalizam je neprijatelj Europe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIROKRATSKO STOPIRANJE PROJEKATA

Splitski arhitekti za odvojene natječaje, a osječki su protiv

2

KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju

3

OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave