Crna kronika
NESREĆA KOD ĐAKOVA

Udario u pješaka automobilom na zebri i pobjegao
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Pješak (85) prevezen je u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je utvrđeno da ima teške ozljede
ĐAKOVO



Dvadesetdevetogodišnji vozač udario je automobilom u 85-godišnjaka i pobjegao. Policija protiv njega podnosi kaznenu prijavu zbog nepružanja pomoći. Nesreća se zbila na križanju đakovačke obilaznice, Ulice Franje Račkog i ceste prema Selcima Đakovačkim. Na tom je raskrižju u siječnju u sudaru sa šleperom poginula vozačica automobila.


- Dvadesetdevetogodišnjak je u petak oko 17.30 upravljao automobilom đakovačkom obilaznicom. Dolaskom do križanja s državnom cestom DC 38 i županijskom cestom ŽC 4147, obilježenom pješačkom prijelazu nije se približavao brzinom tako da može zaustaviti vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Prednjim dijelom vozila udario je u 85-godišnjeg pješaka, nakon čega je napustio mjesto događaja a da mu nije pružio pomoć. Pješaku je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je utvrđeno da je zadobio teške ozliede. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Vozača se sumnjiči za kaznena djela nepružanja pomoći i izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.


Prema MUP-ovoj statistici, u protekle dvije godine u Hrvatskoj su zabilježena 34 kaznena djela nepružanja pomoći, 2017. godine 19, a u 2018. - 15. Među tim je nesrećama i tragedija koja se dogodila u rujnu prošle godine, kada je poginuo 56-godišnji pješak na cesti kod Ivanovca. Na njega je automobilom naletio 41-godišnjak, koji je pobjegao. Tijelo pješaka pronađeno je na cesti, a tijekom noći pronađen je i 41-godišnji odbjegli vozač.


Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko poginuo ili je ozlijeđen mora ostati na mjestu nesreće, a privremeno se može udaljiti samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć. Dužan je i poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tijek prometa. O prometnoj nesreći treba obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju.
Vozači sudionici prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta na vozilima dužni su, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa te popuniti i potpisati europsko izvješće o nesreći. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali europsko izvješće.


Sandra Lacić
pronašli ga
POLICIJA JE

PRIJAVILA

VOZAČA
MOGUĆA I ZATVORSKA KAZNA
Prema Kaznenom zakonu, tko ne pruži pomoć osobi u životnoj opasnosti, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Onaj tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Isti zakon kaže da će se sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ili imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kaznit će se zatovrskom kaznom od šest mjeseci do pet godina. Prije samog sudskog procesa mora biti podignuta optužnica.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike