Crna kronika
NESREĆA NA RADU U ĐURĐENOVCU

Stroj za uljenje otkinuo joj palac
Objavljeno 13. veljače, 2019.
ĐURĐENOVAC


Dvadesettrogodišnja djevojka ostala je bez palca u nesreći na radu koja se dogodila u ponedjeljak oko 9.30 u pogonu tvrtke u Đurđenovcu. "Prilikom rada na stroju za ručno uljenje 23-godišnja djelatnica zadobila je teške ozlijede, odnosno, otkinut joj je palac na ruci. Pružena joj je liječnička pomoć u Općoj županijskoj bolnici Našice. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće", doznajemo iz PU osječko-baranjske.


Nesreće na radu često se događaju, a nerijetko radnici u njima i smrtno stradaju. Jedna takva tragedija zbila se 7. veljače u pilani u Bročicama, u mjestu pokraj Novske, kada je 31-godišnji djelatnik, prilikom rukovanja transformatorom, najvjerojatnije zbog strujnog udara, smrtno stradao. Nezapamćena pak nesreća na radu dogodila se u lipnju prošle godine u Čepinu, kada je trojicu radnika osječke i čepinske tvrtke otrovao plin u šahtu. U kolovozu 2018. 52-godišnji radnik preminuo je zbog strujnog udara pri utovaru žitarica u teretni vagon u silosu u Kolodvorskoj ulici u Popovači. Krajem rujna na 34-godišnjeg radnika osječkog trgovačkog centra pao je stroj za čišćenje poda.


Također u rujnu prošle godine, 49-godišnja radnica teško je stradala u nesreći na radu koja se dogodila u tvrtki u Dardi. Žena je ozlijeđena radeći na stroju za proizvodnju soka od jabuka. Nakon nesreće u pomoć su pozvani vatrogasci iz Belog Manastira, koji su oslobađali ruku nesretne ženu koja je ostala zaglavljena u radnom stroju. Pružena joj je liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Podsjetimo, iz izvješća Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (HZZZSR) doznali smo da se u 2017. godini dogodilo 14.290 ozljeda na radu, a u 2016. zabilježeno ih je 13.401. U 2017. godini u nesrećama na radu smrtno je stradalo 13 osoba, a ipak najviše stradalih zadobilo je lakše ozljede, i to njih 9773. U pet slavonskih županija prošle su godine zabilježene 2124 ozljede na radu. Prvi je prema broju ozljeda radnika, kao i u 2016. godini, bio je Grad Zagreb, na drugom mjestu bila je Primorsko-goranska županija, potom Splitsko-dalmatinska i na četvrtom mjestu Osječko-baranjska županija. Od ukupnog broja ozljeda na radu 2017. godine, na mjestu rada dogodilo ih se 11.612, što je 81,26 posto od ukupnog broja, a na putu 2678 ozljeda.S.Lacić.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike