Mozaik
HRVATSKI DOKUMENTARNI FILM

“IKEA for YU” u Nepalu i Meksiku
Objavljeno 13. veljače, 2019.
IKEA for YU, dokumentarac autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, nastavio je svoj put oko svijeta na festivalima u Nepalu i Meksiku. Nakon Sarajeva, Leipziga i Dhake, ovaj intimni dokumentarac prikazan je na velikom platnu Yala International Independent Film Festivala koji se održao u nepalskoj metropoli, Kathmanduu, od 1. do 3. veljače, a već nekoliko dana kasnije "sletio je" na novi kontinent i prikazan je na Festival Cinematográfico de Mérida, koji se održao u istoimenom meksičkom gradu od 7. do 10. veljače. Nepalski festival imao je svoje premijerno izdanje, a meksički je slavio šesto. Oba festivala su međunarodnog karaktera orijentirana na intimne ljudske priče iz različitih perspektiva, generacija, povijesnih i obiteljskih pozadina…

IKEA for YU prati Marijinu obitelj, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje, pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom... u Švedskoj. N.Vek.
FILM NASTAJAO ŠEST GODINA
Ovaj dokumentarac Marije Ratković i Dinke Radonić razvijan je tijekom posljednjih šest godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB. Film su financirali Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa - Media programa i Film i Dalarne.
Najčitanije iz rubrike