Sport
OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

Solskjaer protiv bogatog PSG-a “kupuje” svoje mjesto na klupi Manchestera
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Nakon dvomjesečne stanke večeras se vraća najjače svjetsko klupsko natjecanje - Liga prvaka. Prve utakmice osmine finala raspoređene su tijekom ovog i sljedećeg tjedna, a danas su na rasporedu prve dvije, u Manchesteru i Rimu.

Više pozornosti, bez dvojbi, privlači ogled na Old Traffordu, gdje Manchester United dočekuje PSG. Taj je dvoboj vjerojatno i najbolji primjer kako se sve može okrenuti u kratkom razdoblju. Naime, nakon prosinačkog ždrijeba vjerojatno su tek najzagriženiji navijači "crvenih vragova" vjerovali da njihova momčad može izbaciti Parižane. M. United je glavinjao pod vodstvom Mourinha, prikazujući negledljiv nogomet, a Portugalac je više pozornosti privlačio svojim svađama sa svim i svakim nego taktičkim potezima na terenu. No s njegovim otkazom i dolaskom Solskjaera počelo je buđenje kluba s Old Trafforda, koji je pod vodstvom Norvežanina u 11 utakmica upisao deset pobjeda i remi. Uz to, navijači M. Uniteda konačno su dočekali da njihova momčad igra te se sve glasnije čuje kako će Solskjaer od privremenog vrlo skoro postati i stalni menadžer. To bi pogotovo moglo biti izvjesno ako se prođe PSG, koji, pak, u nokaut-fazu Lige prvaka kreće suprotnoga raspoloženja. Glavni razlog tome je ozljeda najboljeg igrača Neymara, dodatan razlog za brigu treneru Tuchelu je i ozljeda Cavanija, koji je upitan za nastup, pa je vrlo izvjesno kako će od ubojitog trojca zaigrati samo Mbappe. Njemački je stručnjak vapio ovog siječnja za pojačanjima, osjećajući sve veći pritisak lova na jedini trofej koji Parižanima nedostaje - prvaka Europe. No dobio je samo Paredesa, iako mu je svakako ohrabrenje oporavak Verrattija. I veteran Buffon svjestan je kako njegova momčad ne briljira u posljednje vrijeme te da će večeras morati odigrati puno bolje negoli u posljednjim nastupima.

- Drago mi je zbog pobjede protiv Bordeauxa, ali ne i kako smo igrali. U utorak nas čeka važan susret u kojem moramo svi biti puno bolji. Igramo protiv momčadi i na stadionu koji zahtijevaju daleko kvalitetnije izdanje i pristup.

Roma na Olimpijskom stadionu dočekuje Porto, željna uzvrata za izbacivanje iz doigravanja za Ligu prvaka prije dvije sezone. Rimljani imaju velike amplitude ove sezone, inkasirali su i "sedmicu" u Kupu od Fiorentine i trener Di Francesco je svjestan kako za prolazak u četvrtfinale njegova momčad mora sačuvati čistu mrežu.

- Conceição radi sjajan posao s Portom, puno su učinkovitiji nego prije. Unatoč nekim ozljedama, oni su kompaktna, organizirana momčad i čeka nas fizički zahtjevna utakmica. Moramo biti obrambeno čvrsti i ključno je da ne primimo pogodak.

Romi nedostaju Perotti i Ünder, a Porto će biti bez Corone i Marege. G. Roguljić

Goran Roguljić
U nokaut-fazi i VAR
U najjačem klupskom natjecanju konačno će u upotrebi biti i VAR, odnosno primjena videotehnologije, koja će pomagati sucima u spornim situacijama. UEFA je odlučila kako će se VAR početi koristiti već ove godine u nokaut-fazi, pa će tako utakmice osmine finala imati i svoju premijeru s tom tehnologijom, koja se već koristi u brojnim jakim europskim ligama, a bili smo joj svjedoci i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Videosuci” bit će na svakom stadionu, zbog čega na utakmicama neće biti dodatnih pomoćnika (peti i šesti sudac). Provjeravat će četiri situacije koje utječu na susret: pogotke, incidente u kaznenom prostoru, crvene kartone te zamjene identiteta igrača. Javljat će se glavnom sucu samo u slučaju očite i jasne pogreške, nakon čega on ima mogućnost provjeriti spornu situaciju na TV ekranu, a konačna odluka i dalje je isključivo njegova.

UEFA je već odlučila i da će se VAR primjenjivati i na finalu Europske lige, finalnom turniru Lige nacija te na U21 Euru.
Najčitanije iz rubrike