Sport
NEPTUN TRAIL 2019.

Tko ne uđe u cilj blatan
kao da uopće nije trčao
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Na osječkom hipodromu Pampas u tri utrke startalo je više od 160 natjecatelja kojima nisu smetali blato, magla i zima...

Završilo je drugo izdanje Neptun trail (cross) utrke koja se u subotu trčala u Osijeku i bližoj okolici na betonu, neravnom terenu, na blatu kroz šipražje... Glavna utrka bila je ona na polumataronskih 21 kilometar od Pampasa do novog cestovnog mosta kod Petrijevaca i natrag, tračalo se i na 12 km te kategorija canicross od šest kilometara. Organizator "Žuti šešir" je uvrstio tu kategoriju uvrstio u Neptun trail 2019. jer budi veliki interes, to je utrka u kojoj natjecatelji trče sa svojim psima, a nastupila su 32 trkača i trkačice te njihovi vjerni prijatelji.

U subotu se kod osječkog hipodroma Pampas okupilo raznoliko društvo, više od 160 natjecatelja stiglo je iz svakog kutka Slavonije i Baranje, ali i ostalih dijelova Hrvatske, nastupilo je i 16 trkača iz Vojvodine, na stazi se okušala i Francuskinja Aurélia Lehmann, dok je Benjamin Joseph stigao iz daleke Arube. Joseph nije u Osijek došao izravno s Kariba, dečko studira u Novom Sadu, voli trčati pa je s prijateljima potegao do Osijeka. Hladnoća i magla mu ne gode, ne voli trčati u takvim uvijetima, ali kaže od rezultata mu je važnije da se dobro zabavio.

I na ovom Neptun trailu nije nedostajalo dobre atmosfere, druženja, upoznavanja, trkačkih priča i - blata. To blato je zaštitni znak utrke i ako netko u cilj ne uđe "prljav i blatan" kao da nije niti trčao. Blato itekako smeta trkačima, a u subotnje osječko prijepodne više je smetala hladnoća. Utrka na 21 km startala je na -2°C, negdje na polovini dionice temperatura je otišla u plus (1°C), a pri kraju utrke je bilo je i plus dva Celzijeva stupnja. No, hladnoća, blato, i magla nisu previše smetali Antoniju Arbanasu (Ultramaraton klub Mazator Slavonski Brod), koji je najbrže istrčao 21 km i s vremenom od 1:26,49 sati prvi prošao ciljem. Odmah iza njega u ciljnu ravninu je utrčao Damir Kligl (1:26,51) iz Baraber Extreme Teama. Brođanka Ines Jozić (1:36,45) bila je najbolja u konkurenciji žena te ukupno treća. Na dionici od 12 km nastupilo je 88 trkača, a prvo mjesto zauzeo je Branimir Ljutak (55.40 minuta). Vedran Jesenović iz Hrvatskog sokola bio je drugi (56,18), a Brođanin Matko Bednjanec treći (57,29).

Vrlo zanimljiva bila je utrka na šest kilometara, kategorija canicross, u kojoj su nastupila 32 natjecatelja, a svatko je trčao sa svojim kućnim ljubimcem. Iako su neki od tih ljubimaca veliki i na prvi pogled opasni, bio je to jedan veliki happening u kojem su uživali i trkači i njihovi psi. U kategoriji canicross prva kroz cilj je prošla Irena Smojver i njezin Harley. Njima je za šest km trebalo 31,01 minutu. Drugo mjesto osvojili su Jelena Slijepčević i Gea (31,04), dok su treće bile Sendi Štrbac i njezin ljubimac Meri (31,49).

"Žuti šešir" kao organizator te natjecatelji mogu biti zadovoljni početkom nove trail sezone, jer u subotnje prijepodne dobro su se smrznuli na osječkom "minusu", ali ta hladnoća nije umanjila draž Neptun traila.

Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike