Novosti
UGOVORI S 34 TVRTKE

Vojna industrija dobila nove poslove za MORH
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Danas je hrvatski vojnik u cijelosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, naglašava ministar

Ministarstvo obrane potpisalo je u ponedjeljak ugovore o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Hrvatske vojske s 34 domaće tvrtke koje proizvode vojnu opremu, pružaju usluge i izvode radove u ukupnoj vrijednosti od 314 milijuna kuna.

Iznos je 32 milijuna kuna veći u odnosu prema sličnom ugovoru koji je MORH s tvrtkama potpisao prošle godine. Ukupno je ugovorena nabava oko 430 različitih vrsta roba i usluga, od čega oko pet tisuća kompleta borbenih odora, više od 15 tisuća pari obuće, oko 1600 kapa i šešira, više od 104 tisuće komada vojničkog donjeg rublja, oko tisuću kaciga, itd. Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa zajednicom proizvođača koju čine tvrtke Hemco Đakovo, Kroko Zagreb, Čateks Čakovec, Odjeća Zagreb, Šešir Zagreb, Uriho Zagreb, Varteks pro Varaždin, Konfeks Zagreb, Krojostil Jakovlje i Štefičar Lepoglava. Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj Borovo, a obuhvaća i tvrtke Jelen Professional iz Čakovca te INKOP Obuća Poznanovec. Ugovor o nabavi pričuvnih dijelova za MRAP vozila potpisan je s tvrtkama Safir Zagreb, Tahograf Zagreb, Teknoxgroup Zagreb i Motomariner Rijeka. Među ostalim tvrtkama ugovor je potpisan i s poduzećem Đuro Đaković Specijalna vozila za usluge generalne revizije tenka M84. Ugovori se odnose na nabavu službenih odora, usluge prijevoza, prehrane i pranja, dopunskog zdravstvenog osiguranja, kupnju zaštitne opreme, optičkih ciljnika za jurišnu pušku, višenamjenskog logističkog vozila, usluge održavanja i revizije dokumentacije aviona Zlin Z242L, održavanja stacionarnih radarskih sustava HRM i godišnje održavanje mobilnih lansera.

Ogledni primjer
Potpisivanju ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov te direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić.

Ministar Krstičević naglasio je kako su ljudi najvrjedniji dio našeg sustava, a za izvršavanje svakodnevnih zadaća u zemlji i inozemstvu vojnici moraju imati ispravnu i kvalitetnu tehniku, odgovarajuću opremu, odjeću i obuću, kao i kvalitetne uvjete za život i rad u vojarnama. Stoga je danas hrvatski vojnik u cijelosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije, po čemu je, uz znanje i sposobnosti, prepoznat u svijetu. "Na taj način najbolje promoviramo proizvode hrvatske vojne industrije", rekao je Krstičević i zaključio kako je bez obzira na kvalitetu i brend, potrebno nastaviti ulaganja u daljnji rast i razvoj hrvatske obrambene industrije, a o tom pitanju hrvatski proizvođači imaju maksimalnu potporu Ministarstva obrane.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić istaknula je kako je hrvatska vojna industrija brend svjetskog značenja i referenca za cjelokupno gospodarstvo. "Potpisivanje ovih ugovora ulaganje je u hrvatske proizvođače, u svjetski prepoznatu obrambenu industriju koja zapošljava više od tri tisuće osoba. Zbog svoje prepoznatljivosti u inozemstvu, hrvatska obrambena industrija može pomoći otvoriti vrata drugim srodnim sektorima postajući tako jedan od važnijih nositelja gospodarskog razvoja. Ovo potpisivanje ugovora može biti ogledni primjer suradnje državnih institucija i domaćih proizvođača jer vjerujemo da će ovim primjerom i druga ministarstva i javni naručitelji započeti suradnju i dodatno ojačati pozicioniranje hrvatskih tvrtki na domaćem i na inozemnim tržištima", istaknula je Tajana Kesić Šapić.

Promocija proizvoda
Nazočnima su se obratili u ime zajednice proizvođača borbenih odora Slobodan Mihalj, u ime zajednice proizvođača obuće Gordana Odor, predstavnik tvrtke HS Produkt iz Karlovca Željko Pavlin i predstavnik tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan zahvalivši MORH-u na podršci i dugogodišnjoj uspješnoj suradnji te na promociji proizvoda u obliku opremanja vojnika, a i kroz organizaciju taktičko-tehničkih zborova. "Ovakva suradnja je uzor kako mogu surađivati privatne tvrtke s državom. Ministarstvo obrane sudjeluje i u kreiranju proizvoda i u testiranju proizvoda. Ova suradnja osigurava ne samo referencu nego dostizanje kvalitete koja omogućuje da se hrvatske tvrtke mogu probiti na svjetsko tržište", istaknuli su proizvođači vojne opreme. Također, naglasili su kako je važno potpisivanje ugovora početkom godine jer to proizvođačima omogućuje stabiliziranje proizvodnih procesa. "Sinergija hrvatskih proizvođača i Ministarstva obrane jedina može rezultirati kvalitetnim efektima i boljim rezultatima i za ministarstvo i za proizvođače", zaključili su predstavnici hrvatskih tvrtki.

Igor Mikulić
Izvoz hrvatske vojne industrije vrijedan 220 milijuna eura
Vrijednost izvoza hrvatske vojne industrije u 2017. godini, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, dosegnuo je iznos od 224 milijuna eura. Svakako su najzaslužnije za taj dobar izvozni rezultat tri perjanice domaće vojne industrije - karlovački proizvođač pištolja i jurišnih pušaka HS Produkt, proizvođač kaciga sada već svjetskog glasa Šestan-Busch iz Preloga i zagrebački Dok-Ing, koji proizvodi strojeve za razminiranje. HS Produkt do sada je izvezao milijune pištolja HS 2000, najviše u SAD, gdje su pištoljima iz Hrvatske naoružani pripadnici američke policije, FBI-a te vojske. Uspjeh karlovački proizvođač postiže i s jurišnom puškom VHS-1, odnosno naprednijom verzijom VHS-2 kojom su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i vojske Iraka i još nekih zemalja. Puška VHS-2, valja napomenuti, ušla je u najuži izbor odabira jurišne puške za francusku vojsku. Preloški Šestan-Busch zaštitne kacige izvozi u više od 40 zemalja cijelog svijeta. Zagrebački Dok-Ing svoje strojeve za razminiranje izvozi u 24 zemlje svijeta, a licencu za proizvodnju dvaju gusjeničara - za razminiranje s daljinskim upravljanjem i za borbu protiv požara - otkupila je Rusija, koja ih proizvodi pod svojim nazivima.
Među tvrtkama su i đakovački Hemco te slavonskobrodski Đuro Đaković