Novosti
EKONOMSKI INSTITUT: RAST BDP-A U 2018. - 2,6 POSTO

Turizam i potrošnja su rasli, ali je proizvodnja u prosincu pala
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), na temelju CEIZ indeksa za prosinac 2018. koji iznosi -0,9 indeksnih bodova, očekuju da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,3 posto, znatno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a za cijelu prošlu godinu prognoziraju stopu rasta BDP-a od 2,6 posto.


CEIZ indeks je u prosincu 2018. ostvario vrijednost od -0,9 indeksnih bodova, što je njegova najniža razina još od kolovoza 2014. godine, objavio je Ekonomski institut (EIZ) u ponedjeljak. Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao prema stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo, s nešto manjom stopom rasta. Međutim, kako napominju u EIZ-u, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta - u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto. Najvećim dijelom upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca posljednjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu prema prethodnom mjesecu, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu prema trećem tromjesečju. Također, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini, navode u EIZ-u. "Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, znatno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu prema prethodnom tromjesečju BDP u posljednja tri mjeseca 2018. godine bio manji 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,6 posto", kažu analitičari EIZ-a. Usporedbe radi, u listopadu i studenome analitičari EIZ-a očekivali su stopu rata BDP-a u posljednjem lanjskom tromjesečju od 2,9 posto u odnosu prema istom razdoblju 2017. CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa. Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.
Prošloga je tjedna Europska komisija u svojim najnovijim zimskim ekonomskim prognozama objavila kako procjenjuje da će rast hrvatskog gospodarstva u 2018. godini iznositi 2,8 posto. H/D.Pav.
2,3

posto je, prema EIZ-u, očekivana godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018.
Možda ste propustili...