Novosti
NASILNICI IZ SPLITA

Prijavljeni za pokušaj teškog ozljeđivanja i razbojstvo iz mržnje
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Zbog napada na tri vaterpolista Crvene zvezde na splitskoj Rivi u policijskom pritvoru završila su dva 25-godišnjaka i jedan 23-godišnjak koji su nakon kriminalističkog istraživanja prijavljeni za dva kaznena djela počinjena iz mržnje - pokušaj nanošenja teških ozljeda i razbojstvo zbog oduzimanja klupskog dresa. Policija je u ponedjeljak izvijestila da je kriminalističkim istraživanjem utvrdila kako su 25-godišnjaci i 23-godišnjak zajednički i prema prethodnom dogovoru u subotu oko 13.30 došli do ugostiteljskog objekta na Obali hrvatskog narodnog preporoda, na splitskoj Rivi, gdje su fizički napali tri igrača vaterpolo kluba Crvena zvezda koji su kao gosti sjedili na terasi. Razlog napada, tvrde u policiji, bio je što su kod jednog od njih uočili klupska obilježja na odjeći te su strane državljane više puta udarili šakama, nogama i palicama te od 29-godišnjaka zahtijevali da im preda dres. "Počinitelji su ga pritom nazivali pogrdnim imenima i prijetili mu, a nakon što je 29-godišnjak u bijegu skočio u more, od njega su i nadalje, uz prijetnju nožem zahtijevali predaju odjeće s klupskim obilježjima, a što je on na kraju i učinio. Navedeni je 29-godišnji strani državljanin pritom lakše ozlijeđen", istaknuli su u policiji. Dodaju da su razgovarali s većim brojem svjedoka te pretražili stanove i druge prostorije koje koriste osumnjičenici, a kod jednog od pritvorenih 25-godišnjaka pronađen je i oduzeti dres. "Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i da su dva 25-godišnjaka i 23-godišnjak iz mržnje pokušali teško ozlijediti ili teško narušiti zdravlje trojici stranih državljana, a iz istog su motiva mržnje, uporabom sile i hladnog oružja, na štetu 29-godišnjaka počinili razbojstvo", ističu u policiji, koja nastavlja istragu.


Napad je osudio premijer Andrej Plenković. "To je nešto na čemu svi moramo poraditi, da se takvi huliganski ispadi ne događaju, posebno ne na rivi usred bijela dana, i to u sportu u kojem su takve stvari vrlo rijetke iznimke", ocijenio je premijer za televiziju N1. Smatra kako je najvažnije da hrvatska policija djeluje žurno i uhiti napadače te da se oni propisno kazne.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozvao je zbog ovog događaja na odlučnu reakciju državnih tijela Hrvatske. "U ovakvim situacijama mora se reagirati odlučno, jasno i nedvosmisleno. U protivnom, demokracija trpi...", napisao je Žigmanov na svom Twitter profilu. On je rekao hrvatskim medijima u Vojvodini kako "Hrvati u Srbiji uvijek sa zabrinutošću prime vijest o nerazumnim aktima nasilja spram građana Srbije". "Osobito kada je riječ o incidentima huligana spram sportaša iz Srbije, što snažno i nedvosmisleno osuđujemo. Takvi slučajevi ne samo da negativno utječu na ukupne hrvatsko-srpske odnose nego uvelike i otežavaju položaj Hrvata u Srbiji", kazao je predsjednik DSHV-a. Istaknuo je kako su osude najviših dužnosnika RH i poduzeti koraci tijela vlasti, napose MUP-a, ohrabrujući. H/D.Pav.
"SPAS U MORU"
Incident su na konferenciji za novinare u Beogradu opisali vaterpolisti Crvene zvezde. Igrač Aleksandar Kralj, koji se spasio skokom u more, ispričao je što se događalo. "Nosio sam dugačku jaknu, imao sam ispod majicu, a konobar je vidio grb. Rekao sam da sam vaterpolist. Rekao mi je da nije nikakva šala, da to nije pametno, da pokrijem grb. Zatim smo otišli u drugi kafić. Došli su ti dečki te je nastao kaos. Hrvali smo se, oni su krenuli s palicama i noževima, vikali su da će ubiti četnika, da skinemo majicu. Nožem je jedan krenuo prema meni, zakačio me po nozi. Skočio sam u more misleći da sam se spasio, a tu je nastao kaos, svačim su me gađali. Prišli su mi neki ljudi, razočaran sam što mi nisu htjeli pomoći, već su vikali: Ubij četnika. Deset minuta bio sam u hladnoj vodi. Da nisam skočio u more, ubili bi me. Htio sam se samo spasiti. Hvala splitskoj policiji, bili su profesionalni, ispričao je Kralj.