Novosti
OSUDA REVIZIONIZMA PREDSJEDNIKA EUROPSKOG PARLAMENTA:

Tajani u predizbornoj kampanji sramotno iskorištava nevine žrtve
Objavljeno 11. veljače, 2019.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izazvao je burne reakcije svojim govorom na danu sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi. On je relativizirao posljedice fašističke vladavine i poručio: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".


Njegov istup osudili su brojni hrvatski i slovenski političari, europarlamentarci i članovi Vlade RH. Premijer Andrej Plenković rekao je kako je nazvao Tajanija, poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje.


"Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije," rekao je Plenković te istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s "kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos". "Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja," kaže premijer. Kazao je i kako Tajanijeva izjava o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji" ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke


Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako se radi o neprihvatljivom revizionizmu, posebice kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja EP, jednu od institucija EU-a koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikada ne pojavi rat.


Tajani, političar desnog centra, predsjednik je EP-a od siječnja prošle godine, a jedan je od osnivača stranke Forza Italia bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.


"Apsolutno sam za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato želim istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji", priopćio je zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić. Zastupnica konzervativaca Ruža Tomašić poručila je kako je Tajanijev istup sramotan, a zastupnik liberala i Glasa Jozo Radoš da je "to primjer primitivnog populizma protiv kojeg se europske demokratske stranke trebaju boriti." Zastupnik SDP-a Tonino Picula naglasio je kako su "Istra i Dalmacija povijesno hrvatske regije", što "nikakav revizionizam neće promijeniti".


"Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena", poručila je Dubravka Šuica. D.Pav./H
TAJANI: KRIVO SAM SHVAĆEN
Antonio Tajani je na početku sjednice Europskog parlamenta u ponedjeljak izrazio žaljenje ako su, kako je rekao, krivo shvaćene njegove izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji. “Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji. Utvrđujući povijesne činjenice mogli smo dati pravi korak u razvoju mira između ta tri naroda. Bili su to neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt. Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi”, rekao je Tajani na početku plenarne sjednice u Strasbourgu.
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika