Regija
NA METI VIKENDICE, PUŠNICE, KUĆE

Kradljivci provaljuju između 18 i 24 sata
Objavljeno 12. veljače, 2019.
U deset godina smanjio se broj provala u vikendice s 200 na otprilike 50 godišnje, velik je broj počinitelja procesuiran
NAŠICE - U Našicama je nedavno zabilježen veći broj provala u pušnice, vikendice i obiteljske kuće, a glavna su meta ipak - suhomesnati proizvodi iz pušnica.- Problematika krađa suhomesnatih proizvoda unazad dvije godine u Našicama uopće nije postojala do ove zime, kada je u prosincu prošle godine zabilježeno čak osam krađa, od toga sedam teških krađa i jedna krađa - ističe načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić. Pojašnjava da je razlika između teških krađa i krađa u tome što se pod krađom podrazumijeva da je kradljivcu pristup plijenu bio lagan, primjerice ako je pušnica otključana, a pod teškom krađom ako je kradljivac ipak morao svladati određenu prepreku, primjerice polomiti lokot ili slično. Prema policijskim evidencijama, iz svih pušnica otuđena je veća količina suhomesnatih proizvoda, iz čega je moguće zaključiti da ukradeni proizvodi nisu bili namijenjeni za osobnu upotrebu, nego za daljnju preprodaju.

Zanimljivo je i da se većina kaznenih djela dogodila između 18 i 24 sata. Na prvi pogled možda izgleda čudno, no iz policijske postaje ističu da lopovi to dobro isplaniraju jer u to doba i da netko čuje čudan zvuk neće reagirati tako lako jer mu se čini uobičajenim.

Kod težih krađa na području Našica u nekoliko posljednjih godina lopovima su glavne mete radni strojevi iz kojih se krade gorivo, i to uglavnom na perifernim područjima, gdje se radni strojevi ostavljaju bez nadzora.

Jednom je zabilježena krađa više od 300 litara goriva, koja je prouzročila veću materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.

- Prevencije svakako ima, možda se njome neće suzbiti zločin, ali će posljedice biti kudikamo manje. Kazne za tešku krađu kreću se od 6 mjeseci do 8 godina, a za slučaj krađe od 6 mjeseci do 5 godina. Sud tijekom postupka procjenjuje broj kaznenih djela, težinu kaznenih djela, dob počinitelja, tako da kazna ipak ovisi od slučaja do slučaja - ističe Bukvić.

Često su na meti i vikendice iz jednostavnog razloga što su odvojene od naseljenog područja, a iz njih se uglavnom kradu električni alati poput bušilica, brusilica, kosilice, motorne pile, televizor. U jednom je slučaju zabilježena i krađa perilice rublja, a ponekad se odnose i sekundarne sirovine poput bakra. Kod vikendica su provalnicima zapravo "glavne" dodatne prostorije, koje su uglavnom slabo zaštićene, pa iz policije savjetuju da se one adekvatno osiguraju.

- No u posljednjih 10 godina smanjio se broj provala na vikendice s nekadašnjih 200 na današnjih otprilike 50 godišnje jer velik je broj počinitelja procesuiran. Na ovom području zabilježen je veći broj recedista, koji su počinili više desetaka djela i čim se jednog takvog uhvati, osjeti se značajan pad kaznenih djela - istaknuo je načelnik te napomenuo da su nakon zabilježenih krađa povećane policijske kontrole na području Našica i okolice.
Ivona Ćosić
Nakon provale poduzima sigurnosne mjere
Dražen je jedan od vlasnika opljačkane vikendice u koju su lopovi ušli razbivši prozor te odnijeli agregat, keramičke pločice, zvučnike i drugo. Vlasnik je za krađu saznao tek nekoliko dana kasnije, jer se vikendica nalazi u nenaseljenom području, i pozvao policiju. Dražen je nakon ovoga odlučio poduzeti sigurnosne mjere pa će u skorije vrijeme promijeniti stolariju, staviti rešetke na otvore te ugraditi željezna vrata. Najžalosnije je, ističe, što su, osim krađe stvari, uništili gotovo cijelu unutrašnjost vikendice te ga tako dodatno oštetili.
Ivica Bukvić

načelnik Policijske postaje Našice

Problematika krađa suhomesnatih proizvoda unazad dvije godine u Našicama uopće nije postojala, a u prosincu prošle godine zabilježeno je čak osam krađa, od kojih sedam 7 teških i jedna krađa
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana