Regija
KONFERENCIJA O MALIGNIM BOLESTIMA

Nacionalni preventivni programi nedovoljno korišteni
Objavljeno 11. veljače, 2019.
VIROVITICA - Prevencija, rano otkrivanje i edukacija bili su teme konferencije za medije "Ja jesam. Ja hoću", održane u povodu obilježavanja Hrvatskog tjedna borbe protiv raka. Na konferenciji su govorili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Sv. Rok" Miroslav Venus i Melita Sirovica, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Maligne bolesti velik su zdravstveni problem, povezan s nezdravim stilovima života.

– U Hrvatskoj postoje nacionalni preventivni programi, no moramo priznati kako se oni malo ili nedovoljno koriste. Svatko od nas mora razmisliti i zapitati se kakvim stilom života živi. Važno je što prije, uz prevenciju, a potom i rano otkrivanje, provesti pravovremenu i kvalitetnu terapiju, jer su tada šanse za život veće od 50 posto. Među deset vodećih uzroka smrti za područje županije za osobe ženskog spola zloćudne su bolesti dojke i debelog crijeva, uz tendenciju blagog pada na ljestvici učestalosti od 2013. do 2016. godine. Gledajući cijelu Hrvatsku, naša je županija na trećem, "pozitivnom" mjestu, a kod muškaraca stojimo lošije, jer smo na 15. mjestu u Hrvatskoj. Inače, za muškarce su među vodećih deset uzročnika smrtnosti maligne bolesti bronha i pluća, koje, nažalost, ne pokazuju tendenciju pada. Zbog svega toga važno je rano otkrivanje i prevencija, odnosno promjena loših životnih navika – naglasio je Venus. Virovitičko-podravska županija snažno se uključila u poboljšanje zdravstvene infrastrukture, koja u ranoj fazi dijagnosticira pojavu malignih bolesti, odnosno karcinoma.

– Prošle smo godine obnovili i opremili 33 ambulante u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naše županije, nabavili smo novu opremu i moderne uređaje za našu bolnicu za oko 30 milijuna kuna, sve to služi za bolju zdravstvenu njegu i skrb o našim stanovnicima, ali i što ranije otkrivanje malignih problema - rekao je župan Andrović. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica naglasila je kako se u OB Virovitica redovito obavljaju preventivni pregledi, i u poslijepodnevnim satima, odnosno prema dogovoru s pacijentima. Uključen je velik broj stručnjaka, liječnika i radiologa, koji vrlo često izlaze u susret pacijentima, pa takve preglede obavljaju i subotom. V.Grgurić
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike