Regija
ČETIRI AGLOMERACIJE

Projekt od 384 milijuna kuna - 70 posto iz EU
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Vezani članci

AGLOMERACIJE POŽEGA I PLETERNICA

Potpisan je ugovor s nadzornikom radova

VINKOVCI - Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna projekt je kojim će se stanovnici tih dvaju gradoba i dviju općina, ali i oni u općinama Privlaka i Andrijaševci, u sljedećih nekoliko godina spojiti na mrežu javne odvodnje. To će značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima, rečeno je na jučerašnjem svečanom obilježavanju početka radova na ovom 384 milijuna kuna vrijednom projektu, gdje su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić te drugi gosti.Važno je istaknuti da će izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje u ovim aglomeracijama obavljati konzorcij lokalnih tvrtki, Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, koji je u prosincu 2018. potpisao ugovor u vrijednosti od 356,5 milijuna kuna, a nadzor nad izvođenjem radova provodit će tvrtke Sedra Consulting i Slavonija projekt.

Ovaj projekt obuhvaća izgradnju 118.989 metara sekundarne mreže, tlačnih cjevovoda duljine 31.865 metara, 8.269 priključnih okana, 40 crpnih stanica i rekonstrukciju 22 stanice, izgradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.

Cjelokupni projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna trajat će 32 mjeseca te uključuje i nadogradnju vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Jošine na najviši, treći stupanj pročišćavanja te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektom području, u Otoku, Cerni i Ivankovu, kao i nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje.

S više od 70 posto projekt se financira iz sredstava Europske unije, a preostali se iznos sufinancira nacionalnim sredstvima, odnosno sredstvima državnog proračuna, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt - Vinkovaca, Otoka, Ivankova i Cerne. Korisnik projekta je tvrtka Vinkovački vodovod i kanalizacija, preko koje će ove jedinice lokalne samouprave sufinancirati projekt, i to s manje od 6 posto. U Vinkovcima je, primjerice, Gradsko vijeće donijelu odluku o poskupljenju vode za dvije kune – sa 14,8 na 16,8 kuna po prostornom metru i ta će razlika biti uplaćena za sufinanciranje ovog projekta u dijelu koji snose jedinice lokalne zajednice.
Miroslav Flego
Lokalna operativa
- Ovim iznimno značajnim projektom dva grada i četiri općine dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati, što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i pridonijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa. Trenutno samo aglomeracija Vinkovci ima značajniju razinu priključenosti na sustav javne odvodnje, oko 70 posto, Otok je na 13 posto priključenosti, a preostale dvije aglomeracije uopće nemaju sustav javne odvodnje. Nakon dovršetka projekta očekuje se da će sve četiri aglomeracije dostići između 80 i 90 posto priključenosti. Na mrežu će biti priključena sva kućanstva koja to nisu, a u rad će biti pušteni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, koji će na taj način imati stvarnu funkciju. Važno je što će ovaj projekt pokrenuti domaću operativu, a time i dovesti do rasta gospodarstva i novog zapošljavanja – rekao je na svečanosti predsjednik uprave VVK-a Dražen Milinković, podsjetivši da će priključci na mrežu odvodnje biti besplatni, a ministar Ćorić je dometnuo kako su pozitivni učinci puno veći od 384 milijuna koliko stoji projekt.
Možda ste propustili...

DIJABETIČKA UDRUGA SLATINA

Ustrajni već 40 godina

U SKLOPU MANIFESTACIJE „MOTIČKO VINCE 2021.” HKD „IZVOR”

Prijavite se na ocjenjivanje vlastitog vina

POSEBAN OBLIK TURISTIČKE PROMIDŽBE VINKOVACA, NAJSTARIJEG EUROPSKOG GRADA

Videorazglednica na znakovnom jeziku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju

2

AGRO-KLASTER U KORONAKRIZI

Domaći proizvod traže vrtići, škole, domovi...

3

VIJEĆE OPĆINE JEDNOGLASNO ODLUČILO NE OSNOVATI VLASTITU PREDŠKOLSKU USTANOVU

Vrtić u Viljevu u sastavu
miholjačkog Pinokija