Osijek
IT PARK

Suščev “Mono” prvi je
predao ponudu za zonu
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Natječaj je objavljen na neodređeno, odnosno dok na svim česticama ne bude osnovano pravo građenja

Prva, ali za sada i jedina ponuda pristigla je na javni najtječaj Grada Osijeka za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni “IT park”. Specijalizirana je to buduća mikrogospodarska zona namijenjena tvrtkama koje posluju u sektoru informacijskih tehnologija. Za zainteresirane investitore, kupce parcela, Grad Osijek je slično kao i na primjeru drugih zona gospodarske namjene ponudio cijeli niz poticajnih mjera kojima će se u konačnici umanjiti cijena kvadrata pri kupnji građevinskog zemljišta na prostoru zone. Sredinom siječnja raspisan je natječaj, objavljen je na neodređeno vrijeme, odnosno dok na svim građevinskim česticama, ukupno ih je devet, ne bude osnovano pravo građenja.

Imenovano je peteročlano Povjerenstvo, na čijem je čelu Hrvoje Kučan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, svakog 10. u mjesecu (odnosno prvog sljedećeg radnog dana ako 10. “pada” u dane vikenda ili vrijeme blagdana) otvarati prispjele ponude. Tako je bilo i jučer - prvi se put povjerenstvo sastalo. Utvrđeno je da je pristigla jedna ponuda, nakon otvaranja utvrđeno je kako je riječ o valjanoj ponudi.

Tvtka "Mono" (Osijek) istaknula je svoju ponudu za pravo građenja na parceli broj jedan - s 1900 četvornih metara, druga je to po površini parcela koja se nudi. Povjerenstvo će u nastavku pregledati i utvrditi priloženi investicijski plan zainteresiranog ponuditelja te u roku ne dužem od tri dana dokumentaciju vezanu uz utvrđenje najpovoljnije ponude proslijediti Upravnom odjelu za gospodarstvo. Ovo će tijelo pripremiti odluku o odabiru te je proslijediti gradonačelniku koji, u konačnici, donosi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja. Ova odluka mora biti donesena najkasnije do isteka mjeseca u kojemu su ponude otvorene.

Budući da je od otvaranja natječaja pa do jučer prošlo tek dva tjedna, Kučan nije bio razočaran što je stigla samo jedna ponuda.

- Svi oni koji se odluče natjecati moraju izraditi i kvalitetan investicijski plan, za što ipak treba vremena - ocijenio je Kučan.

Otvaranju je ponuda nazočio i Denis Sušac, direktor tvrtke "Mono".

- Ovim smo potvrdili našu najavu, kada bude otvoren natječaj, da ćemo se na njega i prijaviti. Dokumentacija nije baš trivijalna, i može se pretpostaviti da je bio kratak rok za prijavu, pa se druge kolege nisu stigle prijavile. Relativno novi model koji sa sobom nosi neke neizvjesnosti, no mi smo se odlučili da ćemo riskirati u svrhu postizanja većeg cilja. I idemo naprijed - rekao je Sušac. Očekuje da će biti u poziciji iskoristiti i neke od poticajnih mjera kada bude u situaciji kupnje zemljišta. No podsjetit će da je sada ponovno na potezu Grad Osijek.

Potrebno je, naime, infrastrukturno urediti i opremiti prostor na kojem će se realizirati IT park, a ove će operacije utjecati i na konačan izvršetak radova korisnika prostora. Sušac priželjkuje da će na jesen biti fizički u mogućnosti početi gradnju i da će 2021. godine imati gotov objekt.

Dario Kuštro
Park će imati poslovnu zgradu u kojoj bi bilo 20-ak manjih IT tvrtki te devet manjih zgrada investitora
EU SREDSTVA
Grad Osijek je iz fondova Europske unije za gradnju IT parka osigurao 85 posto sredstava, odnosno dva milijuna eura. No s obzirom na povećanje u odnosu prema prvotnom projektu, Grad Osijek će pokušati dobiti i dodatna sredstva iz fondova Europske unije.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike