Osijek
KAMO ĆE TIJEKOM OBNOVE ZGRADE ANSAMBLI I PRATEĆE SLUŽBE?

Kulturni centar uredit će za HNK?
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Sljedeće bi godine trebala početi cjelovita obnova zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, što će biti najveća obnova od njezine izgradnje polovinom 19. stoljeća, a procjenjuje se da će za sve radove biti potrebno oko 80 milijuna kuna, bez PDV-a. No, kako je rečeno na prezentaciji idejnog rješenja novog uređenja, pretpostavlja se da će obnova trajati oko dvije godine i za to vrijeme neće biti moguć nikakav rad u zgradi u Županijskoj ulici 9.

Na prošloj su sjednici Gradskog vijeća vijećnica Danijela Lovoković i vijećnica Ivana Šojat pokrenule inicijativu prema gradonačelniku Ivanu Vrkiću da se kroz to vrijeme obnove za potrebe rada HNK-a osposobi prostor Kulturnog centra uz Eurodom. No gradonačelnik nije siguran hoće li to biti moguće s obzirom na visinu sredstava kojima za ovu namjenu u ovom trenutku raspolaže Grad Osijek.

- Inicijativu ću rado prihvatiti, ali nisam siguran da ćemo uspjeti opremiti Kulturni centar. Raspisali smo natječaj za uređenje unutrašnjeg prostora Kulturnog centra, ali smo dobili enormne ponude, različite od predloženog troškovnika, pa sada idemo u novo raspisivanja natječaja. Svakako nećemo ići s opsegom radova koje smo prvotno planirali jer za to nema novca.
No predlažem da sjednemo s predstavnicima Hrvatskog narodnog kazališta i vidimo što s novcem kojim imamo možemo napraviti da pripremimo i stvorimo pretpostavka za realizaciju ove incijative. Ideja je izvrsna i najprirodnije je da pokušamo spojiti ta dva velika projekta - komentirao je gradonačelnik Vrkić.

Druga je ideja, koja se spominje u kuluarima, da bi Hrvtsko narodno kazalište mogao biti gost Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Donjem gradu. Je li to uopće izvodivo s obzirom na programske potrebe dviju kulturnih istitucija, ostaje vidjeti.
N. Z. Eberhard
Kristina Mur privremena ravnateljica KC-a
Na prošloj je sjednici Gradskog vijeća izabrana i privremena ravnateljica Kulturnog centra. Riječ je o pravnici Kristini Mur, kojoj je zadatak obaviti pripreme za početak rada ustanove, pribaviti razne dozvole i upisati KC u sudski registar ustanova. Inače, Mur je do sada bila zaposlenica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike