Osijek
BROJ UPUĆENIH NA KLINIKU ZA INFEKTOLOGIJU KBCA-A OSIJEK MANJI ZA TREĆINU

Epidemija gripe u silaznoj putanji
Objavljeno 12. veljače, 2019.

U Osječko-baranjskoj županiji do sada je registrirano 2516 potvrđenih slučajeva gripe. Time je osječko područje nakon Zagreba i Zagrebačke županije prostor na kojem je potvrđen najveći broj zaraženih u Hrvatskoj.

Inače, U Hrvatskoj je do početka mjeseca službeno registrirano ukupno 39.914 oboljelih od gripe. Među pristiglim prijavama kliničke gripe stopa je incidencije uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Ova je sezone gripe znatno intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. Do sada je dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Najveći je broj dojava, čak 22, s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Raspon dobi umrlih kreće se od sedam do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i starijih, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti. Navedeni podatci upućuju na tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu prema broju umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (97 %), dok virus gripe B čini samo 3 % pozitivnih uzoraka.

U Kliničkom boničkom centru Osijek ove godine nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kao posljedica gripe, a prema riječima prof. prim. dr. sc. Ljiljane Perić, ni jedan pacijent nije imao ni znatnije komplikacije zbog kojih bi bio priključen na ECMO uređaj.

- Osjeti se da gripa ide prema svojoj silaznoj putanji. Naime, broj je pacijenta koji je zbog gripe upućen prema Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek smanjen za trećinu. Tako smo ove godine ukupno obradili oko 300 pacijenta s dijagnozom gripe, a kod njih oko 60 ta je bolest rezultirala pneumonijom. Od drugih komplikacija tu su najčešće bile upale uha i bronhitisi te pogoršanja opće zdravstvene slike kod plućnih bolesnika. Ono šo je zamjetno je da je najveći broj oboljelih bio iz kategorije mlade populacije, ali nakon dan-dva terapije bolest bi se većinom smirivala, pa nikako ne možemo govoriti da je ovogodišnja gripa bila jača ili kompliciranija - zaključuje prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić. N. Z. Eberhard
GRIPU PRELEŽATI!
Liječnici ponovno upozoravaju da je gripa bolest koju bolesnik mora preležati bar osam dana jer se, u suprotnom, bolesnikovo stanje može ozbiljno zakomplicirati. Može oboljeti od upale pluća, a ako izlazi iz kuće, može doći i u kontakt s drugim infekcijama. Radno je nesposoban zbog visoke temperature od 38 do 41 °C, a tako gripu može proširiti i ostalima u svom okruženju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike