Osijek
REGIONALNA RADIONICA

Osobe s invaliditetom moraju biti ravnopravne s drugima u svim segmentima života
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Treća u nizu Nacionalnih strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, čija je savjetodavna Regionalna radionica za praćenje i provedbu njezinih mjera otvorena jučer u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije, najrealnije je postavljena i sadrži 76 mjera u 16 područja s dvjestotinjak aktivnosti za koje su zadužena tijela državne uprave te jedinica područne i regionalne samouprave. Istaknula je to Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je naglasila kako je cilj radionice osvijestiti koordinaciju svih dionika u svrhu postizanja što boljih rezultata.

- Najveći je problem regionalno neravnomjerna pristupačnost uslugama na nacionalnoj razini. Trudimo se usmjeriti što više sredstava, ali i osvijestiti sve jedinice područne i lokalne samouprave da je svaka osoba ravnopravni građanin s onima koji nemaju nikakvih teškoća – naglasila je Bogdanović, dodajući da su slični problemi koordinacije, ali i nedostatak sredstava na svakom području u Hrvatskoj, zbog čega upozorava sve dionike na korištenje što više sredstava fondova. Kao jedan od najvećih problema su, kaže savjetnica, građevinske prepreke u javnim ustanovama, ali i nekoordiniranost službi i sektora, jer društvo percipira kako su osobe s invaliditetom izazov, odnosno problem iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja. Bogdanović je dodala da su te osobe ravnopravne u svim područjima života, od kulturnih do političkih, turizma, rekreacije i sl., no istaknula je zadovoljstvo pomakom situacije oko zapošljavanja invalida.

- To još nije dovoljno, jer je problem obrazovanja i zapošljavanja usko vezan uz neadekvatnost zanimanja koje te osobe mogu završavati, ali i nekonkurentnost na tržištu rada – zaključila je.

Da je riječ o složenom problemu složio se i dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović, podsjećajući da Strategiji istječe rok 2020. godine.

- Pred nama je niz mjera u čijoj provedbi regionalna samouprava mora naći svoje mjesto. Župan Ivan Anušić sa svojom upravom priprema dio priče koju Osječko-baranjska županija može odraditi, a treba uzeti u obzir da je u Republici Hrvatskoj 511 tisuća osoba s invaliditetom, što je oko 11,5 posto ukupne populacije, i to je veliki problem za koji sam ipak siguran da se može riješiti – rekao je Ivanović. Županijski tim sastat će se u veljači te ima zadaću donijeti program izjednačavanja mjera usmjerenih na Strategiju. M. Mihelić
Najveći je problem regionalno neravnomjerna pristupačnost uslugama na nacionalnoj razini, kaže Bogdanović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana