Svijet
IZAZIVAJU KRIZU VLASTI DOK SE NE ISPUNE NJIHOVI ZAHTJEVI

Katalonci preko proračuna ruše vladu u Španjolskoj
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Španjolci će na proljeće izići na prijevremene izbore sruše li u srijedu katalonski zagovornici nezavisnosti proračun koji je predložila manjinska socijalistička vlada, potvrdila je glasnogovornica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).


"Uvijek smo govorili da će se mandat ove vlade skratiti ne bude li usvojen proračun. To je odluka premijera (Pedra Sáncheza). Raspiše li prijevremene izbore, to će biti zbog interesa Španjolske“, rekla je u ponedjeljak Adriana Lastre, glasnogovornica PSOE-a. Ona je održala konferenciju za novinare nedugo nakon što je španjolska novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, izvijestila kako Sánchez razmišlja o sazivanju prijevremenih izbora ovaj tjedan. Oni bi se održali 14. travnja. "O tome će odlučiti premijer. On je jedini koji može donijeti tu odluku“, rekla je Lastre.


U utorak u španjolskom parlamentu u Madridu počinje rasprava o usvajanju proračuna koji je predložila socijalistička vlada. S obzirom na to da ima 84 od 350 zastupnika, vlada ovisi o podršci ostalih lijevih i regionalnih stranaka. Katalonske stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika, poručile su kako će u srijedu prilikom glasovanja odbiti predloženi proračun. "Mi inzistiramo na dvjema stvarima. Na dijalogu i pregovorima vlade oko samoodređenja Katalonije te političkog rješenja kako bi se prekinula represija protiv optuženih katalonskih lidera“, rekla je Marta Vilalta, glasnogovornica Katalonske republikanske ljevice (ERC). Prošlog tjedna Sánchez je u nastojanju da spasi proračun i smiri tenzije pristao na imenovanje posrednika u razgovorima između njegove vlade i regionalne vlade u Barceloni. Posrednik još nije imenovan, a predsjednik katalonske vlade Quim Torra u ponedjeljak je ponovio kako to mora biti međunarodna osoba kako bi bila nepristrana. U utorak u Madridu počinje suđenje bivšem potpredsjedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu, članu ERC-a, kojem prijeti 25 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti u listopadu 2017. te izglasavanja uspostave samostalne republike Katalonije u parlamentu u Barceloni. Za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca optuženo je još jedanaestero bivših članova katalonske vlade.
U nedjelju su pak tri španjolske oporbene stranke centra i desnice organizirale veliki prosvjed u Madridu protiv Sáncheza optuživši ga za izdaju i zatraživši prijevremene izbore.H
Najčitanije iz rubrike