Mozaik
61. DODJELA NAGRADE GRAMMY

Album godine je country, a pjesma godine hip-hop
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Najviše nagrada, po četiri, dobili su glazbenici Kacey Musgraves i Childish Gambino

Childish Gambino i njegov videoalbum "This Is America" i country pjevačica Kacey Musgraves najveći su pobjednici ovogodišnje dodjele najprestižnijih američkih glazbenih nagrada Grammy koju organizira NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost.

Svečana 61. dodjela glazbenih nagrada održana je u nedjelju navečer u Los Angelesu. Nagrade su dodijeljene u 81 kategoriji, a svečanosti je prisustvovala i bivša prva dama SAD-a Michelle Obama. Kacey Musgraves nagrađena je u sve četiri kategorije u kojima je bila nominirana: za album godine "Golden Hour", za najbolji country album, za najbolju country pjesmu ("Space Cowboy") i najbolju country solo izvedbu ("Butterflies"). Childish Gambino osvojio je također četiri Grammyja: njegova "This is America" je pjesma godine, snimka godina i najbolja rap izvedba. Videospot za istu pjesmu osvojio je nagradu u kategoriji najboljeg videoostvarenja. Tako je postao prvi izvođač hip hop glazbe kojemu je uručena nagrada u kategoriji pjesme godine.

Beck je osvojio nagradu za najbolji alternativni album. Njegov studijski album "Colors" iz 2017. pobijedio je ploče Arctic Monkeysa ("Tranquility Base Hotel & Casino"), Björk ("Utopia"), Davida Byrnea ("American Utopia") i St. Vincent ("Masseduction"). Producent Greg Kurstin prihvatio je nagradu u ime Becka, ali je Beck kasnije zahvalio na Twitteru. Album je također osvojio Grammy u kategoriji najbolje produciranog albuma. Nakon što je primila nagradu, inženjerka masteringa Emily Lazar kazala je da je ona ujedno i prva inženjerica koja je osvojila tu nagradu.

Grupa Soundgarden je prvi put nominirana za Grammy 1990., a prvi je osvojila 1994. godine za metal-izvedbu "Spoonman" i najbolju hard rock izvedbu "Black Hole Sun". U nedjelju navečer je pokojnom frontmenu Soundgardena, Chrisu Cornellu, posthumno dodijeljen treći Grammy za neobjavljenu pjesmu "When Bad Does Good". Nagradu su preuzela njegova djeca, Toni i Christopher.

- Nikad nisam mislio da ću stajati ovdje bez svog tate. Siguran sam da bi on bio ponosan i počašćen. Bio je rock-ikona, kum grungea i začetnik tog pokreta. Iako je dotaknuo srca milijuna, najvažnije po čemu je nama poznat je to što je bio najbolji otac i naš junak - rekao je Christopher. Pjevačica St. Vincent, koja je prošle godine nastupila na INmusic festivalu, dobila je dvije nagrade, od kojih je najvažnija ona u kategoriji najbolje pjesme rock-glazbe. Na dodjeli je i nastupila s nagrađenom pjesmom "Masseduction", a na pozornici joj se pridružila Dua Lipa koja je primila nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača. Greta Van Fleet pokupila je Grammy u kategoriji najboljeg albuma rock-glazbe, oduzevši tako nagradu iz ruku Alice in Chains, Weezera, Fall Out Boya i Ghosta koji su bili nominirani u istoj kategoriji. U kategoriji najbolje izvedbe metal-glazbe nagradu je dobila grupa High On Fire.

Ariana Grande odnijela je pobjedu u kategoriji najboljeg albuma pop-glazbe, dok je Cardi B postala prva žena koja je dobila nagradu u kategoriji rap albuma godine za "Invasion of Privacy". Drakeova pjesma "God‘s Plan" dobitnica je Grammyja u kategoriji najbolje pjesme rap glazbe. No, Drake je tijekom slavljeničkog govora istaknuo kako ova nagrada više nije relevantna niti potrebna glazbeniku kao mjerilo uspjeha njegova rada, pa mu je produkcija isključila mikrofon.

Za najbolju pop-duo ili grupnu izvedbu nagrađeni su Lady GaGa i Bradley Cooper za pjesmu "Shallow" ("Zvijezda je rođena").

- Za svaki slučaj, da ne dobijem drugu priliku da ovo kažem, reći ću sada da sam ponosna što sam dio filma koji se bavi mentalnim zdravljem. To je jako važno. Mnogi se umjetnici nose s tim i moramo se brinuti jedni za druge. Zato, ako vidite da netko pati, nemojte okretati glavu od njega - rekla je GaGa u dirljivom govoru očiju punih suza.

Posebni dio programa bio je Tribute to Dolly Parton, koja je izvela par svojih hitova, a pomogli su joj kolege: Miley Cyrus, Little Big Town, Katy Perry, Maren Morris i Kacey Musgraves.

Tanja Kvorka
Dua Lipa
NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ
Lady GaGa

pjevačica

Ponosna što sam dio filma koji se bavi mentalnim zdravljem. To je jako važno. Mnogi se umjetnici nose s tim i moramo se brinuti jedni za druge.
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike