Mozaik
RUSI U PANICI

Polarni medvjedi uveli izvanredno stanje na otoku
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Najmanje 52 medvjeda uočena su u blizini naselja Belušja Guba, na arktičkom otočju Nova zemlja

Zbog "invazije" polarnih medvjeda proglašeno je izvanredno stanje na arktičkom otočju Novoj zemlja u Rusiji, izvijestili su lokalni mediji za vikend. Medvjedi su se u prosincu počeli okupljati u blizini naselja na otocima u Arhangelskoj regiji, izvijestila je tiskovna agencija TASS, a najmanje 52 medvjeda uočena su u blizini naselja Belušja Guba.

Na području naselja stalno je bilo između šest i deset medvjeda, a bilo je i slučajeva da su medvjedi napadali ljude i ulazili u stambene zgrade i urede, izvješćuje agencija. "Izvanredno stanje proglašeno je zbog masovne invazije polarnih medvjeda u naseljima", objavila je regionalna vlada Arhangelska u priopćenju. "Stanovnici, škole i vrtići podnose brojne usmene i pismene žalbe tražeći sigurnost u naselju", dodaje se. "Ljudi se boje napustiti domove i njihova je dnevna rutina prekinuta. Roditelji se boje pustiti djecu u školu ili vrtić", objašnjava se. U blizini vrtića postavljene su dodatne ograde i koriste se specijalna vozila za vojno osoblje i zaposlenike koji dolaze na posao, navodi TASS. Medvjede nisu odvratile ni sirene upotrijebljene da ih zaplaše, kao ni patrolni automobili i psi.

Na arhipelag su poslani stručnjaci kako bi ih spriječili u napadu na ljude, ali državna agencija za zaštitu okoliša nije dala dozvolu da se puca na medvjede, koji su ugrožena vrsta. Zbog topljenja arktičkog leda životinje sve više migriraju prema jugu u potrazi za hranom na kopnu. "U Novoj zemlji sam od 1983. godine, ali nikada nije bilo toliko polarnih medvjeda u blizini", izjavio je lokalni dužnosnik Viganša Musin, napomenuvši da je trenutno u blizini naselja 50 medvjeda.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLAZBA NA PANNONIAN CHALLENGEU

Hladno pivo, Let 3, Atheisti, Krankšvester...

2

SLAVONSKE LOLE NASTUPAJU NA KONCERTU “SLAVONSKO SRCE”

Presretni smo što možemo donijeti Slavoniju u Lisinski

3

14. INMUSIC: EUROPAVOX STAGE

Nastupaju irski Fontaines D.C. i britanski Black Honey