Osijek
ZABORAVLJENA OBLJETNICA

Prije 80 godina franjevci se uselili u sadašnji samostan
Objavljeno 11. veljače, 2019.

Pišući nedavno o isusovcima, naišli smo na podatak kako se u rujnu prošle godine navršilo 85 godina od kada su se pripadnici toga reda vratili u Osijek i nastanili na svojoj današnjoj adresi u Stepinčevoj ulici 27. Samozatajni isusovci ovu okruglu brojku nisu posebno obilježavali. Sličan se samozaborav kada je riječ o obljetnicama potkrao lani i osječkim franjevcima. Oni su se, istina, svoje obljetnice sjetili, izdan je i prigodan letak, ali medijski je odjek izostao. Nepravdu je nedavno ispravio katolički list OKNO, a ovom prigodom svoj dug jednoj zanimljivoj selidbi odaje i naš list.

Povijest ovih dvaju redova u Osijeku je poprilično isprepletena. Zajedno s oslobodiocima našeg grada od Turaka 1687. godine dolaze tri isusovca i jedan franjevac. Njegovo je ime Simon iz Bača. Isusovci bivšu Kasin-pašinu džamiju dopuštenjem vojnih vlasti pretvaraju u svoju crkvu, a poslije na njezinim ruševinama grade crkvu sv. Mihaela slijedeći arhitektonski uzor Jesuitenkirche iz Beča. Odmah uz crkvu, u današnjoj zgradi Centra tehničke kulture, nalazio se Isusovački samostan, a trg ispred nazivao se Jezuitski. Osječki franjevci nailaze na nepovjerenje moćnih isusovaca koji ih pokušavaju u više navrata izbaciti iz grada. Njihov se konflikt ublažava dolaskom u Osijek isusovca o. Gaspara Franza. Simon iz Bača ipak uspijeva podići drvenu kapelu nedaleko od Sulejman-hanove džamije sagrađene na temeljima ranije katoličke crkve koju su Turci srušili. Zahvaljujući Božjoj providnosti, kako bi rekli crkveni ljudi, franjevci 1699. počinju graditi svoj samostan, a 1732. dovršavaju gradnju današnje crkve Svetog Križa. Najveću zaštitu franjevci uživaju u čudotvornom kipu Gospe Judske, koji je 1703. sklonjen u Osijek pred Rákóczyjevom bunom i protestantskim kurucima koji pale i uništavaju sve katoličko. U svome samostanu koji se nalazio južno od spomenute crkve, franjevci pokreću 1707. prvo filozofski, a potom 1724. i teološki studij te svoju tiskaru koju će poslije otkupiti Martin Divaldt. Godine 1783. Osijek je posjetio car i kralj Josip II. i odmjerio samostan sa svih strana. Ubrzo je iz Beča stigla naredba da država franjevcima oduzima njihov samostan, koji postaje vojarna, a oni se sele u bivši Isusovački samostan uz crkvu sv. Mihaela, nakon ukinuća njihova reda iste godine. Bio je to šok za franjevce koji su ostali i bez svog Generalnog studija prvog stupnja u Osijeku. Osim tiskare i samostana, prosvjetiteljski vladar nesklon Crkvi, Franjo II. je i to franjevcima zabranio.

Franjevci su tako 152 godine bili podstanari u tuđem pokušavajući od vojnih vlasti u Beču dobiti priliku za svoj vlastiti prostor nedaleko od svoje crkve Svetog Trojstva. Sreća im se osmjehnula tek 1937. u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kada je postignut sporazum s vojskom koja je franjevcima ustupila zgradu koja se nalazi sjeverno od njihove crkve, ponajviše zauzimanjem o. Kerubina Posavca. Kako piše franjevački povjesničar Paškal Cvekan, primopredaja je obavljena 11. srpnja 1938. u Inžinjerskom odjelu Štaba osječke divizijske oblasti koju je predstavljao inženjer kapetan II. klase Aleksa Sušnjević. Uime katastarske uprave u Osijeku bio je Stjepan Ferenčević, a samostan su predstavljali gvardijan, o. Kerubin Posavec i vjeroučitelj u Realnoj gimnaziji, o. Gilbert Derkeš. U preseljenju obavljenom u rujnu 1938. sudjelovali su jugoslavenski vojnici koji su franjevačku imovinu natovarili na četvero zaprežnih kola.

Draško Celing
Vojska je franjevcima ustupila zgradu sjeverno od njihove crkve, ponajviše zauzimanjem o. Kerubina Posavca
GOTIČKI KIP GOSPE OSJEČKE IZ 15. STOLJEĆA
Današnja zgrada Franjevačkog samostana sagrađena je 1770.-1778. za potrebe austrougarskog topništva (Oberzeüghaus). Svečani blagoslov novog samostana obavio je 23. listopada 1938. đakovački biskup, dr. Antun Akšamović. Najveća zanimljivost u crkvi Svetog Trojstva jest gotički kip Gospe Judske odnosno Majke Božje Osječke postavljen na vrhu oltara koji potječe iz 1440.-1450. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike