Osijek
NEPROPISNO PARKIRANJE

Zloporaba: Koriste znak pristupačnosti i kao ‘obiteljsku karticu‘ pa besplatno parkiraju
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Grad u tri godine utrošio 680.000 kn u prilagodbu mjesta za parkiranje

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak primio je brojne pritužbe osoba s invaliditetom kojima se upozorava na činjenicu da građani učestalo nepropisno parkiraju na mjesta označena za osobe s invaliditetom. Zbog toga je pravobraniteljica gradovima i policijskim upravama uputila preporuku što mogu učiniti da se više angažiraju oko toga pitanja i više senzibiliziraju javnost. Preporuka je poslana svim većim gradovima u Hrvatskoj, pa tako i Osijeku.


Kako doznajemo, Prometno redarstvo Grada Osijeka svakodnevno nadzire korištenje parkirališta i uvelike pridonosi da ih koriste osobe kojima su namijenjena. Tijekom 2018. Prometno redarstvo podnijelo je 130 prijava protiv osoba koje su ova parkirališta koristile, a nisu bile invalidi.

Ulaganja Grada

- Usprkos tome i dalje postoji problem zlouporabe znaka pristupačnosti, odnosno njegovo korištenje kao ‘obiteljske kartice‘ za besplatno parkiranje kad u vozilu nema vlasnika znaka pristupačnosti, odnosno kad vozilo nije korišteno za potrebe prijevoza osobe s invaliditetom ili smanjenom pokretljivosti. Na području Grada Osijeka imamo 540 parkirališnih mjesta na 278 lokacija prilagođenih osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću. Gotovo 95 posto parkirališta usklađeno je s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću - doznajemo iz Grada Osijeka.


Grad Osijek svake godine ulaže znatna sredstva u održavanje parkirališta i u prilagodbu neprilagođenih parkirališta spomenutom pravilniku, s obzirom na to da ona moraju biti znatno šira i s rampom, propisanim nagibima te punom hodnom površinom. U tri godine Osijek je utrošio 680.000 kuna da bi invalidi dobili primjerena mjesta za parkiranje. Prošle je godine za ovu namjenu utrošeno 140.000 kuna. Obilježeno je i prilagođeno 14 novih parkirališta, zamijenjena hodna površina na dva parkirališta, postavljen zvučni semaforski signal kod Kliničkog bolničkog centra Osijek.


- Tijekom 2017. utrošeno je 170.000 kuna. Obilježeno je i prilagođeno deset novih parkirališta, zamijenjena hodna površina na šest parkirališta, izgrađene su rampe i prilazi. U 2016. utrošeno je 370.000 kuna, pri čemu je obilježeno i prilagođeno 20 novih parkirališta, zamijenjena je hodna površina na deset parkirališta, sagrađene su rampe, prilazi i zvučni semaforski signali u Josipovcu kod OŠ i crkve, Županijska - Ružina. Ove godine imamo zaprimljeno nekoliko zahtjeva za obilježavanje i prilagodbu parkirališta na kojima će se sukladno prostornim mogućnostima na terenu to i obaviti - poručuju iz Grada Osijeka.
Buđenje svijesti

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom poručuje da je osobama s invaliditetom koje se kreću s pomoću pomagala poput štaka, štapova, invalidskih kolica i drugog potrebno parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno sukladno propisima kako bi nesmetano mogle ući u automobil i izići iz njega te obaviti određene poslove. Mnoge od njih zbog zauzetih označenih parkirališnih mjesta često se vraćaju svojem domu ne obavivši planirano upravo zbog kršenja njihovih prava. Većini osoba s invaliditetom osobni automobil jedino je prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, k liječniku ili obavljati razne poslove, čime im je olakšano kretanje i neovisno življenje.


- Svjesni smo činjenice da je parkiranje na označenim mjestima za osobe s invaliditetom problematika s kojom se suočavaju sve urbane sredine u Republici Hrvatskoj. Međutim upravo buđenjem svijesti i pozitivnim primjerima možemo potaknuti javnost na poštovanje propisa vezanih uz pristupačnost. Primjere velikih i važnih kampanja i akcija protiv nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom imali smo u Osijeku, Puli, Zagrebu i Splitu. Mobilnost i pristupačnost osnovni su preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti s osobama bez invaliditeta - poručuje Anka Slonjšak.


Pravobraniteljica je gradovima preporučila da u svojoj sredini provedu akciju u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom radi podizanja svijesti i sprječavanja nepropisnog parkiranja na mjestima označenima za osobe s invaliditetom. Policijskim upravama preporučeno je provođenje prometne akcije nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenima za osobe s invaliditetom uz njezinu prethodnu najavu jer i sama najava akcije od Policijske uprave ima preventivan karakter na moguće prekršitelje. Također, preporučeno je i češće provođenje kontrole odnosno provjere tko se parkira na označenim mjestima za osobe s invaliditetom i da se propisno kazne novčano, ali i premještanjem automobila odnosno oslobađanjem označenog parkirališnog mjesta.
- Upravo dobri primjeri akcija i kampanja pokazuju da zajedničkim djelovanjem institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva možemo upozoriti na ovu problematiku, mijenjati stav našeg društva vezanog uz to, a i samom najavom akcija i kampanja u medijima preveniramo takve prekršaje i smanjujemo njihov broj - poručuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.


Sandra Lacić
grad osijek
ZA INVALIDE 540 PARKIRALIŠNIH MJESTA
Anka Slonjšak

pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Valja istaknuti kako su mobilnost i pristupačnost osnovni preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti s osobama bez invaliditeta.
URED U OSIJEKU
Početkom studenoga 2018. u Osijeku je otvoren Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji pokriva pet županija: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku. Ured pravobraniteljice nezavisna je državna institucija čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom na temelju Ustava RH, međunarodnih ugovora i zakona. Grad Osijek partner je Ureda pravobraniteljice od samog početka te je osigurao ispred Ureda parking za osobe s invaliditetom, a sudjelovao je i u opremanju prostora.
TRGOVAČKI CENTRI
Iako ured pravobraniteljice prima velik broj pritužbi građana, čini se da na osječkom području to i nije baš tako veliki problem. Naime, Željko Perković, predsjednik Saveza organizacije invalida Osječko-baranjske županije, kaže da Grad Osijek ažurno reagira na sve prigovore invalida. "Suradnja invalida s Gradom je odlična. U Gradu postoji Odjel gdje vrlo žurno reagiraju na sve naše prigovore i riješe ih. U Osijeku postoji drugi problem. Naime, kod nekih robnih kuća ima ‘milijun‘ ocrtanih mjesta za invalide, pa drugi vozači nemaju kamo parkirati", kazao je Perković. Ipak, prije desetak godina parkiranje na mjestima za invalide bilo je veliki problem, no čini se da je akcija "Ako ste uzeli moje parkirno mjesto, uzmite i moju invalidnost" urodila plodom i probudila svijest građana. No i policija je odradila veliki dio posla. Za usporedbu, u prvih 11 mjeseci 2010. godine na području Osijeka 920 vozača dobilo je kaznu za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide, a samo na Međunarodni dan invalida, 3. prosinca iste godine ispisane su 62 kazne.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike