Objavljeno 11. veljače, 2019.
Svakom tamburašu prsti bi zaigrali pri pogledu na njegov rad – bisernice, kontre, basprimove, berde…
ĐAKOVO - Završio je za elektrotehničara, no prekvalificirao se za stolara,
a drvo u vještim rukama odvelo ga je u svijet instrumenata, ponajviše
tambura.
Ne u svirku, nego u vrhunsku izradu - Đakovčanin Željko Ljubas
jedini je majstor glazbalar u Đakovštini, samo jedan od dva u Slavoniji. U
spretnim mu rukama drvo postaje instrument, trzalački, koji titraje žice
pretvara u tamburašku glazbu. Naime, 90 posto u njegovu obrtu "Tambure Ljubas"
izrađenih instrumenata su tambure. Svakom vrsnom tamburašu prsti bi zaigrali pri
pogledu na njegov rad – bisernice, kontre, basprimove, berde… Od drveta javora
rebraša, šljive, kruške, jabuke, trešnje, rezonantne smreke…
- U
Zagrebu sam završio srednju, trogodišnju školu za glazbalara, položio majstorski
ispit i prije 15-ak godina otvorio glazbalarski obrt - kaže Željko. Na njegovim
instrumentima sviraju najpoznatiji tamburaški virtuozi kao što su Ivica Grujo
Ićo i njegovi Slavonski dukati, Zvona, Slavonski vez, Slavonski san, Tamburaški
orkestar općine Semeljci, KUD-ovi, glazbene škole, po cijeloj RH, ali i vani.
Većinom radi po narudžbi. Za izradu berde potrebno mu je više od mjesec
dana.
- Drvo mora biti suho minimalno desetak godina. Što je starije,
to je bolje, bar deset godina prirodno sušeno. Jer koliko ono otpušta vlagu,
toliko ju i prima, pa tamburaši moraju zimi paziti na razliku temperature u
zagrijanim prostorima i hladnoće vani. Unesete tamburu naglo u toplu prostoriju
sa suhim zrakom i instrument se ‘uznoji‘ iznutra i puca, tako da ih najviše
strada zimi. No svaki profesionalac pazi na svoj instrument. Ako se on čuva,
može poslužiti i 10, 20 godina. Svaki ozbiljan glazbenik poštuje svoj instrument
jer on mu je, uostalom, i kruh, kao i meni - kaže Ljubas. Cijena je školske
bisernice primjerice oko 200 eura.
– Ona ne zahtijeva toliko puno
vremena, no izrada vrhunske bisernice, na kakvoj primjerice Grujo zahtijeva,
traje i do 20 dana. Puno vremena iziskuju detalji, cifranje… Za izradu kontre
potrebno je 20-ak dana, a cijena joj je 4 - 7 tisuća kuna. Cijena moje berde je
2000 eura; s kopanim je leđima, lakirana je posebnim lakovima, izvlačenje sjaja
traje danima. Moje berde su masivne i čvrste - kaže Ljubas dok stoji upravo
pokraj jedne takve ljepotice, naslonjene uza zid njegova obrta. Pedantna,
vrhunska berda visokog je sjaja, čvrsta, pouzdana. Svaka moja tambura ima
doživotnu garanciju, naravno, ako ju sam ne razbiješ - dodaje Ljubas koji je
radio i za "Paju Kolarića". O tajnama zanata učio je od vrsnog majstora Stevana
Tatića iz Osijeka, a rado govori i o pok. Andriji Franiću iz
Županje.
– Došao sam jednom kod čika Andrije na pola sata, a razgovor
s njim, njegovi savjeti... učinili su to cjelodnevnim ugodnim druženjem - kaže
Željko i zaključuje: "Izrada instrumenata čista je matematika; spoj brojki,
drva, akustike, umijeća majstora da izradi glazbalo kojim se materijalizira
zvuk.
A njegove tambure, titraji njihovih žica materijaliziraju zvuk pod
prstima svirača i u Americi, Kanadi. Ovaj glazbalar dodatno potvrđuje Đakovo kao
grad tamburaške glazbe, ishodište brojnih tamburaških sastava. A kako i ne bi,
ako se zna da je upravo u Đakovu 1842. utemeljen tamburaški zbor. Poznavatelj
glazbene, tamburaške, tradicijske povijesti ovoga kraja i predavač gitare u
Glazbenoj školi pri OŠ I. G. Kovačića čiji polaznici sviraju i na Ljubasovim
instrumentima, Adam Pavić, ističe da je moguće da je to i prvi osnovan takav
zbor, formiran pet godina prije tamburaškog zbora koji je u Osijeku osnovao Pajo
Kolarić.
Suzana Župan
Prije su svirači sami pravili glazbala
"Ovdje je uvijek bilo ljudi koji su izrađivali tradicijska glazbala - svirale, dvojnice, gajde, samice i tambure. U početku su svirači sami pravili glazbala, no širenjem folklorne i tamburaške glazbe sve je više tamburaša koji postaju svirački bolji pa se javlja potreba za kvalitetnijim tamburama. Javljaju se samouki graditelji tambura koji su na razne načine skupljali znanje i učili se u vještini", kaže Pavić.