Novosti
EPISKOP IRINEJ

SPC odgovara hrvatskim biskupima uvredama
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Episkop bački Irinej prokomentirao je za beogradske Večernje novosti pismo Hrvatske biskupske konferencije poslano krajem prošle godine patrijarhu Irineju, ali nije argumentima osporio ni jedan navod hrvatskih biskupa. Episkop Irinej, koji je ujedno i glasnogovornik Srpske pravoslavne Crkve, ocjenjuje kako su "pojedini biskupi ustaški nastrojeni" te najavljuje kako "sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, koja je ovih dana, mimo crkvene i civilizacijske prakse, objelodanila svoje prosvjedno pismo, upućeno studenog prošle godine, u kojemu je SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog optužila za vrijeđanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj". Opravdavao se kako on osobno nikada nije napadao bilo koga, nego da su njegovi javni istupi i izjave "bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog" te da se nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno.

"Uostalom, neka ista gospoda izvoli dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u HBK-u. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti kako oni nisu manjina u okviru svoje crkve", tvrdi vladika Irinej i dodaje kako će se odgovor SPC-a pripremati mjesecima i javno objaviti.

Pojedini mediji u Srbiji tvrde kako je pismo HBK zapravo "osveta patrijarhu Irineju" jer osporava proglašenje Alojzija Stepinca svecem. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike