Novosti
RAČUN NAJVIŠE 200 KUNA

Vican: Provjere diploma ne moraju se naplaćivati
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Namjera je bila ograničiti cijenu pristojbi kako visoka učilišta zbog žurnosti postupka ne bi podizala cijene, kaže Vican

Nakon što smo u prošlom izdanju objavili vijest kako je Rektorski zbor RH prije nekoliko dana odlučio da se svaka provjera vjerodostojnosti 90.000 diploma u okviru aktualne žurne izvanredne provjere koju je naložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja treba naplatiti, i to najviše do 200 kuna, te da su za sada sukladno tomu sveučilišta u Zadru i Osijeku donijela odluku o uvođenju naplate takvih provjera na svojim sastavnicama uz cijenu do 150 kuna po provjeri, predsjednica Rektorskog zbora i rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican, tumači nam da je cilj bio na svim visokim učilištima ograničiti cijenu postupka kako ne bi dolazilo do iskorištavanja aktualne situacije - ali i da tko želi, može za škole to odraditi besplatno, što je, tvrdi, i preporuka Rektorskog zbora.

Naime, hrvatska visoka učilišta i inače izdaju različite potvrde, rješenja, prijepise ocjena i druge isprave i pritom su slobodna u donošenju odluka o naplati pristojbi i visini pristojbi - pa tako neki takve postupke inače naplaćuju više ili manje, a neki uopće ne.

Vezano za aktualnu provjeru vjerodostojnosti diploma, za što se procjenjuje da će potrajati cijelu godinu, rektorica Vican napominje da je Rektorski zbor na posljednjoj sjednici održanoj 23. siječnja 2019. donio nekoliko jednoglasnih odluka. Jedna je od njih "da će svako javno sveučilište samostalno donijeti odluku o tome hoće li za potrebe provjere vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja službenika i namještenika u javnim službama, u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, zaposliti dodatni kadar na godinu dana ili će poslove provjere obavljati s postojećim kadrom, s obzirom na to da je cilj obrazovne politike obaviti provjere što je moguće prije."

Druga odluka Rektorskog zbora jest ta da će svako visoko učilište samostalno donijeti odluku o naplati administrativnih pristojbi.

- To znači da visoko učilište može donijeti odluku da se provjera diploma ne naplaćuje, što je ujedno i preporuka visokim učilištima. Obrazloženje za takvu preporuku jesu saznanja da neke škole i njihovi osnivači nemaju novca, posebice manje škole i manje sredine - pojašnjava. A visoka učilišta koja odluče naplatiti poslove provjere vjerodostojnosti diploma naplaćuju ih naknadom u visini do 200 kuna, a ne više.

- Objašnjenje za ovakav zaključak jest sprječavanje eventualne namjere nekog visokog učilišta da poveća cijenu administrativnih pristojbi koristeći zahtjev nadležnog ministarstva za žurnošću obavljanja poslova vjerodostojnosti diploma. Svako visoko učilište može vršiti provjeru vjerodostojnosti diploma besplatno i to Rektorski zbor podržava - napominje Vican.

Zaključila je kako je "intencija MZO-a nenaplaćivanje provjere vjerodostojnosti diploma, krajnja učinkovitost u smislu davanja prioriteta tom poslu i žurnost u rješavanju takvih zahtjeva od strane svih subjekata odgojno-obrazovnog sustava - uz potpuno razumijevanje administrativnog opterećenja visokih učilišta."

Napomenimo, pregovori Ministarstva o modelima provjere s nekim fakultetima još su u tijeku, kako su nam u petak rekli, poručivši da provjeru diploma za sada ne naplaćuju Filozofski fakultet u Zagrebu, Učiteljski fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te sve sastavnice Sveučilišta u Splitu - oni su pristali na plaćanje prekovremenih sati zaposlenicima ili na zapošljavanje dodatne osobe. Nakon provjera u školama, na red dolaze i visoka učilišta i druge ustanove u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Do sada su u školama pronađene četiri osobe zaposlene na temelju krivotvorenih diploma te jedna u kabinetima Ministarstva, što je i bio povod pokretanja prvog sustavnog postupka provjere zaposlenika u ovom resoru.

Jasenka Pejaković
NE NAPLAĆUJEMO PROVJERE ŠKOLAMA
Premda je 6. veljače na stranicama Sveučilšta u Zadru objavljena odluka o plaćanju troškova provjere vjerodostojnosti diploma/svjedodžbi/potvrda u visini od 150 kuna za jednu provjeru, rektorica Vican tvrdi kako tu uslugu kod njih škole neće plaćati. “Sve se to pogrešno interpretira i nije točno da ćemo mi od sada na našem sveučilištu školama naplaćivati provjere diploma. Ni jednu provjeru do sada nikada nismo naplatili, ali to će se od sada naplatiti privatnim osobama i zbog toga je donesena ta odluka, sada kada se pitanje pristojbi prvi put aktualiziralo. Neka druga sveučilišta od prije imaju znatno više cijene, a mi smo se u ovoj situaciji odlučili za 150 kuna bruto, ali ne naplaćujemo školama”, kaže rektorica Sveučilišta u Zadru.