Kultura
TEATAR POEZIJE

Posvete pjesniku J. Severu
Objavljeno 11. veljače, 2019.
ZAGREB


Teatar poezije prema zamisli Gorana Matovića u gostionici "Pod starim krovovima" (Basaričekova 9, Zagreb) priredio je posvetu hrvatskom pjesniku Josipu Severu pod naslovom "Između majmunskih zidova". U programu su sudjelovali Ludwig Bauer, Sanja Pilić, Lidija Dujić i Goran Matović.


Josip Sever, pjesnik, prevoditelj i nenadmašni govornik poezije ključna je pojava u životu hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Poetsko događanje Između majmunskih zidova građeno je udjelom sjećanja Severovih prijatelja, glumačkog umijeća i filma. Ludwig Bauer sjeća se Severa - pjesnika s kojim je surađivao od prve pjesničke zbirke, prevoditelja i prijatelja; u Sisku, Moskvi, Zagrebu… Sanja Pilić svjedočila je o svojoj majci Sunčani Škrinjarić i Josipu Severu. Opisuje kako je živopisni pjesnik ušao u njihov život. Lidija Dujić govorila je kako je nastala Knjiga o Sunčani i Severu te kazališna predstava posvećena slavnom književnom i ljubavnom paru. Goran Matović sjeća se brojnih susreta s Josipom Severom te suradnje na predstavi Majakovski/Šamar društvenom ukusu. U ovoj prigodi govorio je riječi Severa i Majakovskog u Severovu prijevodu.


U sklopu ovog događanja prikazan je film Adija Imamovića "Nema povratka" (protagonist Josip Sever).


Josip Sever kao autentični pjesnik kretao se po liniji civilizacijskog nomadizma. Izbrisao je granice između svojih i tuđih lica. Između poezije i života. Ako se kulture mogu mjeriti lakoćom i poletom stiha, onda je zasigurno Josip Sever, oslobodivši riječi, stvorio zvukovne obrede koji ga svrstavaju u vrhove ne samo hrvatskog pjesništva.


Dokazao je da poezija nije intimističko govorenje sebi u bradu, nego rječita pljuska građanskoj ravnodušnosti, pobuna pjesničke riječi protiv služenja ičemu drugome osim svojoj šamanskoj gesti. "Kad čitamo Severove magične zvukovne obrede", kaže akademkinja Dubravka Oraić-Tolić, "u njima slutimo dubinski rad arhajskog jezičnog mišljenja kojemu je zvuk unaprijed dan kao smisao, tekst unaprijed kao svijet..." Legendarni pjesnik ostavio je živi trag. Od objavljivanja Diktatora njegov utjecaj na mlađu hrvatsku poeziju ne prestaje rasti. D. Kovačević
Možda ste propustili...

U OSIJEKU DODIJELJENA NAGRADA "ANTO GARDAŠ"

"(Z)ezopove basne” Silvije Šesto najbolja knjiga za djecu

U KNJIŽNICI HAZU-A

Izložba i simpozij

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PREMIJERNA PREDSTAVA OSJEČKOG HNK-A

Mjuzikl "Sugar" bit će popularan kao i film

2

SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE

Sedamnaest predstava i više od 300 sudionika na 27. SLUK-u

3

KNJIŽEVNO-GLAZBENA TRIBINA U PUNOM TOM KLUBU U POŽEGI

Goran Rem: Književnost margine je bogata, raznolika i još više uporna