Kultura
JEDINI OZBILJNI IZDAVAČ ISTOČNO OD ZAGREBA

Matica hrvatska Osijek: Unatoč poteškoćama planovi za 2019. su nam optimistični
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Poziv mladim Osječanima da se prikluče radu brojnih odjela osječkog Ogranka

Osječki Ogranak Matice hrvatske samostalni ili u suradnji s drugim ustanovama, institucijama ili udrugama, uz ostale djelatnosti, redovito, svake godine objavi više od deset priemijernih naslova - romana, drama, zbirki kratkih priča ili pjesama te znanstvenih publikacija iz raznih područja društbenog života. O jednoj od važnih djelatnosti - izdavaštvu, ekskluzivno za Glas Slavonije govorio je predsjednik Ogranka MH Osijek Ivica Završki.


- Iza nas je jedna od najplodnijih godina osječke MH i kako kažu neki naši članovi predsjedništva vremenima usuprot izdaje, radi, djeluje i dalje, posebice volonterskim djelovanjem njenih članova. I prošle godine smo uspjeli održati razinu i uveli ju u svojevrsnu praksu da osječka MH u pravilu godišnje izdaje između osam i 10 novih izdanja. To ne računam četiri broja Književne revije, časopisa za književnost i kulturu, rekao je Završki.

Priče, romani, studije...

Ove je godine tiskano nekoliko vrlo zanimljivih knjiga i monografija od one o zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, koja je promovirana u prosincu (autori Tone Papića i Božica Valenčić) nastaloj u suradni s HNK Osijek do Zbornika radova sa IV Međunarodnog interdisciplinarnog znanstveno stručnog skupa o Domovinskom ratu u Slavoniji i Baranji. U suradnji s Državnim arhivom u Osijeku tiskan je Zbornik radova sa skupa o povjesničaru i arhivistu Stjepanu Sršanu. Ne zaostaju ni lijepe i čitane knjige osječkih i slavonskih autora. Tu je knjiga priča mlade osječke autorice Paule Rem "Hrvatska zlatna mladež", stručni rad Marije Erl Šafar "Razvoj pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj", osječka kronika Edgara F. Smith pod nazivom "Kratki susreti s pogledom", roman Josipa Cvenića "Sablasti nad dvorcem", pripovijetke Jadranke Ivandić Zimić "Zvala sam se Ljerka". Tu je vrijedna knjiga osječkog znanstvenika prof. dr. Miljenka Brekala "Slatinska kronika Domovinskog rata" (u suradnji s Ogrankom MH iz Slatoine) te zanstvena studija Vesne Bjedov "Učenik u nastavi hrvatskog jezika, studija".


Organizirano je i mnoštvo tribina te promocija knjiga u izdanju MH Osijek, ali i drugih autora i izdavača iz svih dijelova Hrvatske i regije.
Financiranje

- Mislim da smo i prošlu godinu odradili korektno. Ne bi toga bilo da nije rada u ograncima, posebice osječkom za koji u središnjici u Zagrebu kažu da je jedan od najaktivnijih. Specifičnost našeg ogranka je da smo ostali gotovo jedini ozbiljniji izdavač nove literature istočno od Zagreba. Nije to lako, posebice s vrlo ograničenim financijskim sredstvima. Hvala svima koji su pomagali Matici u 2018. godini - prevenstveno Osječko-baranjska županija, kroz financiranje Znanstvenog skupa o Domovinskom ratu, Grad Osijek, Ministarstvo kulture, a i svim onima koji su na naki način pomagali makar i malenim prilogom da orži ovu razinu djelovanja, naglašava Završki.


Poslovnu godinu završit će pozitivno uz pomoć svih onih kojima je stalo da MH u Osijeku opstane. Nemaju, kao ni prošle četiri godine, ozbiljnih dugova niti obveza no uz velike napore svih - od članova Predsjedništva, pročelnika i članova brojnih odjela do svih članova, koji vrijedno rade na promicanju tekovina MH, a to su promicanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta.
- Marica hrvatska je, moram naglasiti, neprofitna organizacija, pa joj je opstanak vrlo težak. Propali su mnogi veći nakladnici, jer takvo je stanje na hrvatskom tržištu. Naši odjeli doista djeluju u svakog segmentu društvenog života. Nismo nakladnička kuća koja djeluje samo u izdavaštvu - beletristikom ili stručnim izdanjima. Temaljna nam je briga o hrvatskom jeziku, ali imamo i uspješan Odjel za kulturu zadravlja, gdje smo suorganizator uspješnog znanstvenog simpozija o primarnoj i sekundarnoj prevenciji bolesti suvremenog čovjeka. Matica Rado sudjeluje i u drugim projektima, pa smo sa zadovoljstvom bili suorganizatori promocije filma o poznatoj osječkoj pjesnikinji i jezikoslovki Jasni Melvinger, scenarist koje je prof. dr. Helena Sablić Tomić. Suradnja je to s Akademijom za umjetnost i kulturu, zaključuje Završki.


Darko Kovačević
Nema
ozbiljnih dugova niti obveza
Ivica Završki

predsjednik ogranka MH

Temaljna nam je briga o hrvatskom jeziku i izdavaštvo, ali Matica hrvatska ogranak Osijek rado sudjeluje i u različitim drugim projektima, koji dotiću područje djelovanja MH
SURADNJA SA SVEUČILIŠTEM
Osječka MH ima izvrsnu suradnju sa članicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. U prosincu prošle godine još jedna sastavnica potpisala je sporazum o suradnji s MH. To je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek. Suradnja u Akademijom za umjetnost i kulturu je izuzetno dobra, a jednako tako i s Filozofskim fakultetom Osijek. Pročelnici odjela MH dolaze iz tih ustanova, a to su profesori, koji su vrhunski stručnjaci u znanstvenim poljima iz kojih dolaze. Matica je upravo zahvaljujući njima uspješno završila prošlu godinu, a percepcija javnosti o MH Osijek je da se neki dvije kako uspjeva u ovim vremenima uopće opstati. "Nadam se da će ova 2019. godina biti godina novih izazova. planovi su nam izuzetno ambiciozni i želimo ih u potpunosti ostvariti, kaže Završki.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana