Regija
TRAJNI POTICAJ NA MOLITVU I USTRAJNOST

Crkva u Valpovu dobila kip
blaženog Alojzija Stepinca
Objavljeno 10. veljače, 2019.
VALPOVO

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić predvodio je jučer svečano misno slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, gdje je u nazočnosti velikog broja vjernika blagoslovio novopostavljeni kip blaženog Alojzija Stepinca. Novi kip u valpovačkoj crkvi rad je akademskog kipara Petra Ujevića i izrađen je u umjetnom kamenu. Njegova cijena je oko 18.000 kuna, a riječ je o daru župljana za ovu prigodu za koju je već skupljen najveći dio iznosa.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, župnik Župe Valpovo, vlč. Zvonko Mrak, naglasio je kako značenje blaženog Stepinca za današnju crkvu treba promicati i neprestano poticati kako bi bio trajan poticaj na molitvu i ustrajnost.

Govoreći o hrvatskom blaženiku, čiji se spomendan jučer slavio, nadbiskup Hranić u nadahnutoj je homiliji istaknuo kako Crkva treba neprestano zahvaljivati Bogu na Stepincu kao moralnom autoritetu unutar hrvatskog naroda, koji je zauzimao jednaki stav i pred fašističkim i pred ustaškim i pred režimom Kraljevine Jugoslavije i koji je neprestano bio prepun straha Božjega da ne pogazi sebe i svoj identitet i tako ne iznevjeri Boga koji mu je davao snagu za križeve bolesti, umiranja i mučeničku smrt.

- Nasuprot tome, mnogi danas traže kršćanstvo u nekoj religiji blagostanja i po nižoj cijeni. No blaženi Stepinac je znao da kršćanstvo ima svoju ljestvicu vrijednosti i da ono ne svija svoja leđa pred dojmovima i željama. Prava vjera daje snagu za prihvaćanje patnje i poniženja, za prihvaćanje križa, pa čak i biti ismijan i pogažen i biti mučenik, kakav je bio ovaj hrvatski blaženik - mučenik savjesti i načela, poručio je, među ostalim, nadbiskup Hranić, naglasišvi kako aktualno odgađanje njegova proglašenja svetim ima i svoje pozitivne učinke jer dodatno istražuje i pokazuje nove dimenzije njegova karitativnog rada i spašavanja brojnih nevinih ljudi i stradalnika koji su bili mučenici režima.

Prije ovog velikog događaja za valpovačku župsku zajednicu, održana je trodnevnica blaženom Alojziju Stepincu gdje se molilo za obitelj i domovinu, ali i za njegovo što skorašnje proglašenje svetim. Također je u povodu toga održala i izložba o ovom hrvatskom blaženiku pod nazivom "Stepinac – put svetosti", koju će se moći pogledati do 20. veljače. Riječ je o izložbi koja je od 14. do 17. lipnja 2016.godine bila postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu i koja je priređena zalaganjem hrvatske zastupnice u EU parlamentu Marijane Petir pod pokroviteljstvom Europske pučke stranke i uz suorganizaciju Ureda za kulturna dobra zagrebačke nadbiskupije. U izložbi su na 18 fotopostera istaknute Stepinčeve poruke o nekim važnim segmentima njegova života prožetog vjerom u Boga, a likovna komponenta obogaćena je skulpturama Stepinca koje su radili poznati akademski kipari. L.Aničić

Lidija Aničić
Hranić je u homiliji istaknuo kako Crkva treba zahvaljivati Bogu na Stepincu kao moralnom autoritetu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA PRIČE

Obilaznica će biti građena sjeverozapadno od grada

2

POSTOLAR MARKO ZIDAR

Od cipela nema zarade, ali radit će dok god može

3

HRVOJE JURIĆ ZA GUINNESSA I HUMANOST

Nakon puta oko svijeta, opremu daje za potrebite