Mozaik
‘’SLUŠAJ GLAZBU MOGA SRCA’’

Festival srca istovremeno u pet slavonskih gradova
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Održani su koncerti u Đakovu, Osijeku, Donjem Miholjcu, Vinkovcima i Vukovaru

Diljem Slavonije, u glazbenim školama u Vinkovcima, Vukovaru, Đakovu, Osijeku i Donjem Miholjcu, održao se koncert pod nazivom ‘‘Slušaj glazbu moga srca‘‘ u povodu otvorenja Festivala srca, Svjetskog tjedna djece s urođenim srčanim greškama pod okriljem udruge ‘‘Veliko srce malom srcu‘‘, a svi su započeli istovremeno.

Udruga ‘‘Veliko srce malom srcu‘‘ neprofitna je humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Udruga je osnovana 1994. godine u Zagrebu i jedna je od najstarijih udruga u Hrvatskoj. U Hrvatskoj trenutno ima više od 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje oko 500 djece s prirođenom srčanom greškom i drugim srčanim bolestima.

Tako je Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi "August Harambašić" Donji Miholjac svojim malim srčanim borcima pružila veliku podršku koncertom ‘‘Slušaj glazbu moga srca‘‘, svirajući na klaviru, tamburi, gitari i harmonici, pred prepunom Velikom vijećnicom Dvorca Mailath u Donjem Miholjcu. Ono što je koncert učinilo posebnim je nastup dvojice malih srčanih boraca Marina Mikića i Ivana Galovića, koji su svojim muziciranjem otvorili koncert. Na kraju koncerta dugogodišnja članica udruge Veliko srce malom srcu, ujedno i majka srčanog borca Marina, Valentina Mikić, zahvalila je svim posjetiteljima uz riječi kako nam snagu daju upravo naša bolesna djeca, naši hrabri borci zbog kojih i za koje živimo i kako nas je upravo glazba ujedinila u ovu prekrasnu priču zajedništva u Tjednu posvećenom našim srčanim borcima.

Osnovna glazbena škola pri OŠ ‘‘Ivan Goran Kovačić ‘‘ Đakovo održala je koncert za mala hrabra srca pod nazivom ‘‘Slušaj glazbu moga srca‘‘ i time dala svoj doprinos u širenju svijesti o postojanju problema djece s prirođenim srčanim greškama i drugim bolestima srca. Voditelj Sandro Funarić u suradnji s prof. Marijanom Matijević i ostalim kolegama glazbenicima svojim velikim zauzimanjem razveselili su Đakovčane u punoj dvorani Florentini u Đakovu. Iznenađenje gledateljima bio je dječji zbor Hrvatskog pjevačkog društva Lipa pod ravnanjem prof. Marijane Matijević.

Mramorna dvorana Gradskog muzeja Vukovar bilo je mjesto gdje je održan veliki koncert Glazbeno-plesnog odjela pri OŠ „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara. Osim velikog broja sudionika, na koncertu je zasvirao na bisernici "Divljeg jahača" mladi glazbenik Ivan Varga za svoju sestru Anu, koja je prošla tri teške operacije srca.

Prof. Nensi Krupić uz potporu ravnateljice, prof. Sunčane Bašić u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku organizirala je glazbeni koncert ‘‘Slušaj glazbu moga srca‘‘. Na koncertu u Osijeku pod mentorstvom prof. Darija Hleba zasvirala je Lana Tisaj, polaznica Umjetničke škole Beli Manastir. Lana je svojom glazbom pokazala još jednom ljubav prema bratu i sestri koji su srčani borci i stala uz njih u njihovoj borbi za svaki novi otkucaj srca.

U prepunoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima održan je veliki koncert ‘‘Slušaj glazbu moga srca‘‘ na incijativu prof. Petre Marković i uz potporu ravnatelja Darka Domaćinovića. Učenici ove škole svirali su na klaviru, flauti, gitari, a imali smo i nastup solo pjevanja kao i nastup harmonikaškog orkestra koji su svirali za svog jednog člana.

Glazbom se željelo probudi svijest u našoj zajednici o postojanju djece sa srčanim bolestima, o svim tegobama koje pritom prolaze djeca i roditelji te o trudu i stručnosti liječnika i medicinskog osoblja u borbi za ove male srčane borce. Poruka zajedničkog koncerta nije bila usmjerena samo na skretanje pozornosti na javnozdravstveni problem djece s prirođenim srčanim greškama nego je i poruka da jedino zajedničkom snagom i dobrom voljom možemo u zajednici u kojoj živimo mijenjati stvari na dobrobit svih nas, a glazba sama po sebi ima pokretačku snagu.

U proteklih osam godina udruga ‘‘Veliko srce malom srcu‘‘ donirala je bolnicama diljem Hrvatske medicinsku opremu u vrijednosti od oko tri milijuna kuna. Udruga raspolaže stanom u Zagrebu koji je osposobljen za smještaj roditelja čija djeca borave na Odjelu pedijatrijske kardiologije u KBC-u Zagreb.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike