Zdravlje
JAPANSKA STUDIJA

Kasnovečernji obrok neće vam prouzročiti veće probleme
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Osobe koje običavaju jesti kasno navečer često zbog toga osjećaju krivnju jer je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, to loše za zdravlje. Ne nužno, pokazali su rezultati nove, manje japanske studije. Uvriježeno je mišljenje mnogih svjetskih stručnjaka da treba izbjegavati obroke kasno navečer. U Japanu je čak na snazi javna preporuka da si ljudi ostave najmanje dva sata razmaka između posljednjeg obroka i odlaska na počinak. Ali sada je studija provedena u istoj zemlji pokazala da to i nije potrebno. Obrok konzumiran prije spavanja, mislilo se, povećava rizik od razvoja bolesti povezanih s povišenom razinom glukoze u krvi, poput dijabetesa i bolesti srca.

Ali kako za to nije bilo dokaza, japanski znanstvenici analizirali su medicinske podatke 1573 sredovječne osobe koje nisu imale zdravstvenih problema zbog razine šećera u krvi. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine, na one koji su se morali držati dvosatnog razmaka od večernjeg jela do spavanja i one koji to nisu morali činiti.

Istraživanje je trajalo tri godine i pokazalo se da nije bilo nikakvih većih razlika u razini glukoze u krvi među dvjema skupinama.

Umjesto toga, podatci su pokazali da su drugi čimbenici, poput tjelesne težine, pušenja, fizičke aktivnosti, imali mnogo važniju ulogu u razvoju bolesti od jela prije spavanja.

"Mnogo više treba paziti na zdravu prehranu, dovoljno sna, izbjegavanje cigareta i alkohola, kao i pretilost.. jer su upravo te varijable imale veći učinak na metabolizam od kasnog večernjeg obroka", zaključili su japanski znanstvenici.

Pa ako ste imali grižnju savjesti jer ste htjeli siti poći na spavanje, neka vas zbog toga savjest ne grize previše. Puno je korisnije fokusirati se općenito na puno zdraviji stil života.H
Drugi čimbenici, poput tjelesne težine, pušenja, fizičke aktivnosti, imali su mnogo važniju ulogu u razvoju bolesti od jela prije spavanja
Možda ste propustili...

TJELESNA AKTIVNOST ODAVNO JE POVEZANA S NIŽIM RIZIKOM ZA KARDIOVASKULARNE BOLESTI

Minimalno vježbanje u srednjim godinama povezano je s mnogo kvalitetnijim životom

PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA

Glazba pacijenta i opušta i smiruje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RIBA TRIPUT TJEDNO

Smanjuje rizik od razvoja raka crijeva

2

SAVJET PUTOVANJA

Naspavajte se, bit ćete manje svadljivi

3

ODREĐENE NAMIRNICE PREDSTAVLJAJU VEĆI RIZIK

Ljeti su češća trovanja hranom