Osijek
IZ EU FONDOVA STIGLO 64,5 MILIJUNA KUNA

U Tvrđi najveća obnova infrastrukture u povijesti
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Radovi na 30.000 m2 trebali bi početi krajem ljeta, a trajat će četiri godine

Bude li javna nabava tekla bez većih problema, krajem ljeta započet će najveća obnova infrastrukture u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi od kada je ovaj prostor uopće sagrađen.

Naime, u petak je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i službeno potpisao ugovor naziva "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe", a što za Osijek znači 64,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava upravo za namjenu uređenja svih podzemnih i nadzemnih infrastrukturnih čestica. Vrijednost samog projekta je čak 90 milijuna kuna i Grad će u njemu sudjelovati s 25 milijuna kuna. No, za taj novac dobit će novu odvodnju, kanalizaciju, distributivno-telekomunikacijsku kanalizaciju poznatiju kao DTK mreža, vodovod, instalacije HEP-a, a HEP toplinarstvo radit će projekt s vlastitim sredstvima i to sve na 30 tisuća četvornih metara.

- Ovo je najveći projekt u tzv. ITU projektu Urbana aglomeracija Osijek i osječka Tvrđa sljedeće četiri godine postaje veliko gradilište. Kada govorimo o gradu Osijeku, trenutno je rezultat svih projekata ulaganja od 1,4 milijarde kuna, a čak 3,4 milijarde ulaže se u cijelu županiju u ovom financijskom razdoblju. To pokazuje koliko smo povećali aktivnosti, a kada govorimo o ITU mehanizmu Urbana aglomeracija Osijeka, najavimo odmah i nove projekte koji slijede, kao što je IT park ili biciklističke staze. Ulaganje od 39 milijuna eura zasigurno će imati benefita u gospodarstvu i zapošljavanju Osječana - komentirala je ministrica Gabrijela Žalac.

Gradonačelnik Ivan Vrkić napomenuo je da, ako računamo i na ulaganje u uređenje Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, govorimo o 170 milijuna kuna ulaganja u ovaj dio grada. "To pokazuje ozbiljan zahvat. Prekapamo po povijesti da bismo se pripremili za budućnost. Krećemo i u spajanje šetnice Donjeg i Gornjeg grada u suradnji s Hrvatskim vodama. Ovo je dokaz da Osijek i Slavonija i Baranja nisu zaboravljeni i da moramo iskoristiti šansu kako se nitko ne bi morao iseljavati", kometirao je gradonačelnik Vrkić.

A kako će zapravo izgledati radovi u Tvrđi objasnila je i najzaslužnija osoba za pripremu ukupne dokumentacije i svih projekata, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević. "U četvrtak smo imali prvi sastanak s dionicima, odnosno ljudima koji žive i rade u Tvrđi, a kako bismo predstavili što će se događati u iduće četiri godine, mi sada raspisujemo javnu nabavu za izvođače radova, a kada ugovorimo izvođača, znat ćemo prostornu i vremensku dinamiku radova. Do sada je sve u Tvrđi bilo krpano i popravljano i uopće ne znamo u kakvom je stanju. Svakoga mjeseca imat ćemo sastanke sa stanovnicima i djelatnicima u Tvrđi kojima ćemo najavljivati dinamiku radova. Trudit ćemo se uzeti u obzir uobičajen život Tvrđe, rad ugostiteljskih objekata, ali i velik broj škola. Ono što je sigurno da će nakon završetka radova prometovanje kroz Tvrđu ostati samo u jednom dijelu da se ljudi mogu provesti ili dostaviti robu, a važno je napomenuti i da u potpunosti mičemo parkiranje s prometnica. Također će tijekom radova prometovanje funkcionirati po posebnoj regulaciji.

Nefreteta Z. Eberhard
Još pet velikih projekata u Tvrđi
Grad uz ovaj projekt istovremeno radi i projektiranje dodatnih pet ulaganja u Tvrđu. Riječ je o Centru za posjetitelje. - Staru austrougarsku konjušnicu rekonstruiramo u regionalni infocentar uz koji će biti stajalište za autobuse, osobna vozila i taksi, ali i mjenjačnica, suvenirnice, trgovina, veliki sanitarni čvor i protor za cikloturtsite. Zatim Donju oružarnicu ili Vegu želimo namijeniti za proširenje Muzeja Slavonije, zatim bi osmi bastion s vodotornjem dobio mješovitu namjenu za kulturna događanja, ali i ugonamjenu, a Kronwerk bi uz prostor Centra za posjetitelje dobio veliko etažno parkiralište s 350 mjesta. U Bosendorfovoj ulici sadašnjem arhivu Muzeja dali bismo namjenu kulturnog inkubatora i hotela. Sve ove projekte sada prijavljujemo za sredstva - najavila je Mlinarević.
Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike