Svijet
MILIJUNI EURA

Brojne krađe u njemačkim bolnicama
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Torbe, mobiteli, medicinska oprema, lončanice s biljkama - sve što nije prikovano za pod krade se po njemačkim bolnicama, pokazalo je istraživanje prema kojemu godišnje štete iznose milijune eura. Lopovi iskorištavaju anonimnost u golemim bolničkim kompleksima i nemoć pacijenata, a bolnice imaju ograničene mogućnosti boriti se protiv toga jer moraju balansirati između otvorenosti i sigurnosti pacijenata. U saveznoj državi Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, primjerice, zabilježeno je gotovo 6500 krađa u bolnicama u 2017. godini, pokazuju podaci saveznog ureda za istragu kriminala.


U Baden-Wuerttembergu na jugozapadu zemlje štete su u 2017. dosegnule rekordne razine od gotovo 2,75 milijuna eura. Bolnice se teško bore protiv toga i u saveznom uredu za istrage objašnjavaju da je problem što su bolnice veliki kompleksi s nekontroliranim pristupom, pa je lopovima lako ući u bolnice i prekopati ladice i ormare u praznim sobama. Udruge pacijenata pozivaju na strože kontrole na ulazima. Predsjednik udruženja pacijenata Christian Zimmermann kaže da bi se posjetitelji trebali prijaviti i reći koga žele posjetiti i na kojem odjelu te se prema potrebi identificirati.
Većina krađa zbiva se u velikim bolnicima, gdje se dnevna fluktuacija ljudi broji u tisućama. U tim je situacijama uistinu teško paziti na lopove koji su, pokazalo se, itekako vješti u svome "poslu". Prema broju krađa mali je broj lopova koji završe s kaznenom prijavom.H


 
Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike